Тайвань посилює контроль за експортом товарів, які РФ може використовувати для виробництва зброї

На тлі скандалу з отримання РФ високоточного електронного обладнання, яке можна використовувати для виробництва зброї, Тайвань посилює експортний контроль санкційних товарів. Штрафи за передання технологій, металообробних верстатів та інших товарів до РФ збільшують у 15 разів.

Про це 2 лютого заявило міністерство економіки Тайваню, повідомляє видання Focus Taiwan.

Такий крок міністерство зробило після публікації у виданні Washington Post 1 лютого. У ній йдеться про те, що з січня 2023 року російська компанія I Machine Technology імпортувала верстати з ЧПК, які виробляються на Тайвані, зокрема однойменною тайванською торговою компанією I Machine Tools, на суму понад 20 мільйонів доларів США. У статті зазначалося, що верстати з комп’ютерним керуванням використовуються для складного й точного виробництва, яке є критично важливим у багатьох сферах промисловості, у тому числі у виробництві зброї. Її, у свою чергу, можуть використовувати на війні проти України.

Компанії I Machine Technology і I Machine Tools відкидають такі звинувачення, підкреслюючи, що постачання стосувалися лише запасних частин, які не підлягали експортному контролю.

Втім, у міністерстві економіки Тайваню заявили, що заходи, яких вони вжили для запобігання подібним випадкам, включають внесення компанії I Machine Technology до санкційного списку. Наразі до списку внесли майже 1900 суб’єктів, яким заборонено отримувати таку продукцію від виробників.

Мінекономіки Тайваню також звернулося до тайванських виробників, які експортують до таких країн, як Туреччина й ОАЕ, де, як вважається, існує високий ризик перенаправлення продукції, з проханням не перенаправляти поставки до Росії та Білорусі.

Крім того, міністерство збільшило штраф за перші порушення експорту до Росії більш ніж у 15 разів — до 32 055 доларів США.

Читайте також:
РФ отримувала високоточне електронне обладнання з Тайваню, який є стратегічним партнером США, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна