“Повернись живим” передав уже четверту партію обладнання у рамках збору “Запакуй небо – прокачай ППО”

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» спільно з “Новою поштою” передали Повітряному командуванню «Центр» четверту партію обладнання, яке закупили у рамках збору «Запакуй небо — прокачай ППО». Військові отримали усі носимі комплекти зв’язку та управління із запланованих.

Про це повідомили комунікаційники фонду в п’ятницю, 2 лютого.

Зазначається, що в носимому комплекті зв’язку та управління є все необхідне для  швидкого розгортання резервного командного пункту у разі влучення ракети або дрона у стаціонарний.

Це надзвичайно важливо під час російсько-української війни, адже  пункти управління — це мозок протиповітряної оборони, вони відповідають за координацію підрозділів захисників неба і є пріоритетними цілями ворога для ураження. У разі влучання в один із них наші військові відразу втрачають можливість керувати системами ППО, перестають чути, бачити й відповідно — збивати ворожі ракети.

“Проблема стаціонарних командних пунктів полягає у тому, що ворог може дізнатися про їхнє розташування і завдати удар. Рухомі пункти — більш захищені, бо мобільні, але через їх невеликий розмір існують певні обмеження у кількості робочих місць. НКЗУ — це поєднання кращих якостей рухомих і стаціонарних пунктів управління. По-перше, носимі комплекти зв’язку та управління забезпечують мобільність, а отже безпеку для підрозділів протиповітряної оборони. По-друге, немає обмежень щодо кількості робочих місць чи обладнання. Їх швидше розгортати, ніж стаціонарні — потрібні хвилини, а не дні. НКЗУ зручні для використання, зокрема на звільнених територіях. Маючи в арсеналі такі засоби, підрозділи ППО будуть більш захищені та ще ефективніші”, — говорить консультант «Повернись живим» Олексій Дубинка.

Перший з десятків таких НКЗУ підрозділи протиповітряної оборони отримали ще у жовтні 2023. Вартість одного комплекту— понад 1 мільйон гривень.

Фонд і Нова пошта передали підрозділам протиповітряної оборони уже три партії обладнання у рамках проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО». Крім носимих комплектів зв’язку, Повітряне командування «Центр» вже отримали:

  • комплексні апаратні звʼязку — прохідні вантажівки, забезпечені всім необхідним обладнанням, технікою, захищеними видами зв’язку, аби ефективно виконувати бойові завдання. КАЗи повністю енерго та тепло незалежні. Простими словами, ці обладнані авто — нервова система ППО. Вони супроводжують протиповітряні ракетні комплекси.
  • телекомунікаційні комплекти — рюкзаки, які містять усі необхідні види зв’язку для мобільних вогневих груп. Фактично — автономні хаби із захищеним звʼязком, які дозволяють екіпажам вчасно отримати накази, інформацію про рух цілей, інші дані для їх знищення.

Нагадаємо, «Повернись живим» спільно з Новою поштою зібрали 330 мільйонів гривень для підсилення протиповітряної оборони у рамках проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО». Ініціатива стартувала 1 червня і завершилася 26 грудня.

Читайте також:
“ПЖ” передав у ЗСУ першу партію обладнання у рамках проєкту “Запакуй небо – прокачай ППО”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна