Командир “Азову” “Редіс”: Найкраща зброя у війні з РФ – підготовлена піхота з новітньою технікою. Технології це не замінять

Командир бригади Національної гвардії “Азов” підполковник Денис Прокопенко “Редіс” вважає найкращою зброєю у війні проти Росії добре вмотивовану і підготовлену піхоту, озброєну новітньою надійною технікою.

Про це він сказав у відеовиступі на військовій конференції EstMil.tech 2024, що відбулася 25 січня у Талліні (Естонія), пояснюючи основні аспекти сучасної повномасштабної війни з РФ, передає “ТСН”.

Підполковник Денис Прокопенко воює на фронті з 2014 року. Він зазначив, що за ці майже 10 років війни відбувся колосальний технологічний прогрес у сфері автоматизованих систем керування боєм і робототехніки, які значно підвищили рівень ситуаційної обізнаності командира та зробили війська більш ефективними

Редіс вважає, що думка про те, що штучний інтелект повністю замінить солдатів на полі бою у найближчому майбутньому, виявилася хибною, оскільки розв’язувати проблеми на передовій треба тут і зараз. Він наголосив, що роль піхоти є ключовою.

“Коли ми маємо справу з доволі сильним противником, концепція мережецентричної війни без добре підготовленої та дисциплінованої піхоти є хибною. Адже з початком повномасштабного вторгнення відкрився широкий фронт протяжністю в сотні кілометрів, який утримує піхота. І в разі її поганої підготовки всі технології, в які ми твердо віримо, будуть нівельовані”, – пояснив командир “Азову”.

Та додав: “Зіткнувшись з реальністю, ми плавно повернулися від концепції війни 4-го покоління до моделі війни 3-го покоління, від тактики малих груп з асиметричними методами протидії – до повномасштабної війни з танковими проривами і повітряними бомбардуваннями”.

Прокопенко зазначив, якщо противник має добре розвинену систему ППО та потужну РЕБ, більшість новітніх технологій не працюють, ефективність будь-якої системи має бути перевірена в реальних бойових умовах зі спроможним противником.

“Багато речей працюють в умовах, коли противник бігає в капцях і їздить на верблюдах, але не працюють проти регулярних військ у великій сухопутній війні з перевагою противника в усіх аспектах, зокрема і в застосуванні технологій. Тому ми зробили для себе висновок, який став основою нашої нинішньої концепції підготовки у 12-й бригаді “Азов”. Найкраща зброя – це мотивований, добре підготовлений, дисциплінований солдат, а його найкращий помічник – новітня надійна техніка”, – наголосив Редіс.

Офіцер пояснив, що саме застосування такої практики під час оборони Маріуполя разом з успішною децентралізацією управління між піхотними підрозділами не зменшила можливості бригади навіть під час повної втрати зв’язку, що траплялося неодноразово. Завдяки високому рівню підготовки та розумінню загального плану піхотні командири успішно керували підрозділами.

“Я вважаю, що майбутнє за єдиною системою, яка містить всебічний розвиток не лише озброєння і технологій, а й нашого найціннішого ресурсу – піхоти…

Сьогодні Україна – це щит Європи. Росія не зупиниться. Поки ми стоїмо і чинимо опір – ви можете спати спокійно”, – підкреслив командир “Азову”, який повернувся з полону і знову став на чолі бойового підрозділу.

Читайте також:
“Редіс” виступив зі зверненням: “Ця війна надовго. Вона може тривати роками”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.