“Не можна давати можливості розширюватися націоналістам, які протистоять ядерному роззброєнню України”: США опублікували розсекречені документи із заявою Кравчука

Рішення про ядерне роззброєння перший президент України Леонід Кравчук ухвалив, “керуючись турботою про майбутнє України” та задля “стабілізації ситуації”.

Про це він заявив 12 січня 1994 року під час зустрічі з тодішніми президентами США Біллом Клінтоном в аеропорту “Бориспіль”, яка відбулася перед підписанням угоди про вивезення з України усієї ядерної зброї. Відповідна заява Кравчука є в документах, розсекречених 25 січня 2024 року американською громадською дослідницькою організацією National Security Archive при столичному Університеті імені Вашингтона.

При цьому Кравчук поскаржився на українських націоналістів, які, за його словами, протистояли ядерному роззброєнню України.

“У нас є націоналісти, які протистоять президенту з питань ядерної зброї. Їх небагато, але їм не можна давати можливості розширюватися. Вони готові на необдумані дії. Вони спекулюють на ситуації та погіршують її”, — наголосив він.

Через два дні після розмови між двома президентами, 14 січня 1994 року, лідери України, США та РФ підписали спільну заяву про наміри вивезти з України всю ядерну зброю. Будапештський меморандум (“Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї”) уклали через 11 місяців, 5 грудня 1994 року. За цим документом Україна мала ліквідувати всю ядерну зброю на своїй території. Водночас США, РФ й Велика Британія зобов’язалися поважати незалежність, суверенітет і наявні кордони України, а також стверджувалося, що “ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України”. Також усі країни сказали, що проводитимуть “консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов’язань”.

Читайте також:
“Це була державна зрада”. Як Україна добровільно погодилася на денуклеаризацію, давши Росії зброю для сьогоднішньої війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна