Коордштаб прокоментував ймовірну участь у боях “батальйону Богдан Хмельницький”, який окупанти начебто сформували з українських полонених

Інформація про те, що в боях проти України бере участь батальйон, сформований з українських військовополонених, є пропагандою та водночас свідчить про воєнний злочин росіян.

Про це в коментарі виданню ZMINA розповів представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

За його словами, інформацію про так званий батальйон “Богдан Хмельницький” росіяни почали поширювати приблизно рік тому.

“Вони тоді вже почали анонсувати, що намагаються сформувати якийсь підрозділ на кшталт батальйону. Що варто сприймати дуже критично, бо батальйон – це щонайменше 800–1000 осіб. Але через рік вони фактично називають цифру в 70 людей, говорячи про кількість завербованих у цей підрозділ військовополонених”, – зазначив Петро Яценко.

Тобто навіть в умовах тиску, браку інформації і тортур, у яких перебувають українські військовополонені, протягом тривалого часу росіянам не вдалося набрати хоч якусь “суттєву військову одиницю”, наголошує представник Коордштабу.

Крім того, за словами Петра Яценка, наразі участь цього підрозділу в реальних бойових діях нічим не підтверджена.

Тож, на його думку, це абсолютно пропагандистський проєкт влади РФ, який є спробою відповіді на те, що росіяни йдуть воювати проти режиму Путіна в інших батальйонах.

Водночас представник Коордштабу підкреслив, що примусове залучення військовополонених до лав ворожої армії безперечно є воєнним злочином і серйозним порушенням Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

“Згідно з Женевськими конвенціями, навіть залучати військовополонених до виробництва військової продукції на кшталт гранат чи патронів заборонено. Тобто їх можна залучати лише до якихось абсолютно мирних робіт. А тут не просто залучення, а фактично примус до служби у ворожих військах. І, наскільки нам відомо, росіяни намагалися знайти і залучити в цей підрозділ тих військовополонених, які мають родичів у Росії”, – уточнив Яценко.




У відповідь на запитання, чи передбачено для військовополонених, які були під примусом у складі ворожого військового формування, якісь санкції, представник Коордштабу пояснив, що в кожному такому випадку має проводитись окреме розслідування:

“У разі повернення з полону ми опитуємо всіх військовополонених, і якщо є підозри, що вони в такий спосіб були примушені до колаборації, то, звісно, відбувається розслідування. Відбуваються якісь слідчі дії, і ми кваліфікуємо це. Але оскільки Координаційний штаб не є слідчим органом, то я не можу докладніше про це розповісти”.

Як писала “Новинарня“, наприкінці листопада 2023 року у своєму звіті Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що РФ офіційно скерувала на лінію фронту батальйон, сформований з українських полонених. 
Так, російські державні пропагандистські ЗМІ повідомили, що 7 листопада солдати батальйону “Богдан Хмельницький” склали присягу на вірність Росії і незабаром будуть розгорнуті в Україні. Батальйон діятиме у складі формування “Каскад” “ДНР”, що свідчить про те, що військовополонені будуть розгорнуті в районі адмінмежі Донецької та Запорізької областей.
10 січня 2024 року представник Головного управлінні розвідки Міноборони Андрій Юсов не підтвердив перебування на фронті батальйону “Богдан Хмельницький”, який, за даними росіян, був сформований у так званій “ДНР” з українських військовополонених.

Читайте також:
Колонію на Вінниччині перероблять на табір для військовополонених РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна