Кіберполіція ліквідувала мережу фішингових “сall-центрів” у Києві: деталі спецоперації

Кіберполіція Національної поліції України звітує, що спільно з чеськими правоохоронцями затримано учасників злочинної організації. Зловмисники створили в Києві мережу фішингових “сall-центрів” й ошукали десятки іноземців на майже 2 млн чеських крон (в еквіваленті – майже 3 млн грн).

Про це повідомила пресслужба кіберполіції у понеділок, 22 січня.

Зазначається, що в результаті другого етапу міжнародної спецоперації правоохоронці затримали одного з організаторів та вісьмох учасників угруповання.

“Зловмисники створювали фішингові посилання для розповсюдження на чеських торгівельних інтернет-майданчиках. Їх спільники з шахрайських «сall-центрів» на території Києва переконували іноземців перейти за фейковими посиланнями для оплати товарів чи послуг”, – йдеться в повідомленні.

Після того, як люди вводили платіжні дані на шахрайських ресурсах, відомості потрапляли до фігурантів. Використовуючи конфіденційну інформацію, зловмисники виводили гроші з рахунків власників на підконтрольні банківські картки або конвертували їх у криптовалюту.

Напередодні, у вересні 2023 року, силовики припинили діяльність злочинного угруповання.

Тепер правоохоронці провели 29 обшуків, вилучили докази протиправної діяльності, зокрема комп’ютерну техніку і мобільні телефони. Поліцейські затримали трьох організаторів та п’ятьох виконавців.

Завдяки аналізу інформації, що містилася у вилученій техніці, правоохоронці встановили ще одного організатора «схеми» та вісьмох його спільників.

“17 січня за силової підтримки працівників полку поліції особливого призначення проведено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено комп’ютерну техніку, ноутбуки, мобільні телефони, банківські та сім-картки, а також робочі записи”, – йдеться в повідомленні.

Організатора та вісьмох виконавців затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Зловмисникам та їх раніше затриманим спільникам слідчі поліції Києва повідомили про підозри, у тому числі за додатковими епізодами кримінальних правопорушень.

Так, дії фігурантів кваліфіковані залежно від участі у злочинній діяльності, за кількома статтями Кримінального кодексу:

  • ч.ч. 4, 5 ст. 190 (Шахрайство);
  • ч.ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
  • ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

Вирішується питання щодо обрання нововиявленим фігурантам запобіжних заходів. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також:
Кіберполіція викрила ув’язненого на інтернет-шахрайстві: ошукав із “зони” понад 100 людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна