“Прості рішення можуть призвести до катастрофічних наслідків”: Костенко про законопроєкт щодо цифровізації армії

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко виступив проти прийняття законопроєкту №10062 щодо реєстрів для військового облік, який Верховна Рада остаточно ухвалила 16 січня.

Свою думку нардеп-військовослужбовець обґрунтував у Facebook ще до прийняття парламентом цього рішення.

Костенко заявив, що не можна розміщувати таємну і цілком таємну інформацію на серверах за кордоном Тим більше системи бойового управління під час війни.

“Це приклад “простих рішень”, що можуть призвести до катастрофічних наслідків, які виправити потім буде неможливо! У такому вигляді його не можна приймати”, – наголосив він.

Законопроєкт №10062 щодо цифровізації армії

У Міністерстві оборони раніше пояснили, що реалізація цього законопроєкту сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат.

Крім цього, законопроєкт надасть Міноборони можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Завдяки цьому:

  • буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);
  • пришвидшиться та розшириться доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;
  • прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;
  • посилиться захист даних від кібератак ворога тощо.

Законопроєкт також передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних і резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Завдяки законопроєкту в Україні створять реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовим.

Також буде портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

На додачу – з’явиться можливість створення і використання цифрового військово-облікового документа (сертифікату).

Читайте також:
Кабмін ввів нові правила бронювання працівників ОПК: що змінилося

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна