FT: Брюссель перевіряє постачання зброї, наданої країнами ЄС Україні

Брюссель проводить аудит  щодо поставок зброї Україні країнами-членами Євросоюзу від початку повномасштабного вторгнення Росії. Це роблять у відповідь на заяви про те, що деякі столиці не надіслали стільки, скільки могли б.

Про це пише видання Financial Times.

EEAS планує представити результати перевірки в столицях до саміту лідерів ЄС 1 лютого.

Один із обізнаних у цьому питанні дипломатів заявив, що аудит ґрунтуватиметься на матеріалах, наданих державами-членами у відповідь на запити EEAS, що вже зустріло опір з боку деяких країн, які не бажають надавати повні дані.

Як повідомляє пише Financial Times, рішення про початок розслідування виникло після прохання канцлера Німеччини Олафа Шольца підрахувати та порівняти військові поставки з країн ЄС до Києва.

“Поставки зброї для України, заплановані на сьогодні більшістю країн-членів ЄС, занадто малі… Нам потрібен огляд того, який конкретний внесок зроблять наші європейські партнери для підтримки України цього року”, – заявив він.

Його коментарі перегукуються з приватними висловлюваннями офіційних осіб з інших країн ЄС з приводу масштабів військових постачань, обіцяних країнами-членами.

Згідно з дослідженням Інституту світової економіки в Кілі, Німеччина взяла на себе найбільші в ЄС зобов’язання щодо постачання озброєнь. Станом на 31 жовтня минулого року її зобов’язання склали понад 17 мільярдів євро – це приблизно в п’ять разів більше, ніж зобов’язання Данії, яка є наступним найбільшим постачальником озброєнь.

Хоча зауваження Шольца були сприйняті як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові зобов’язання набагато менші, його публічний заклик до більшої прозорості був підтриманий високопосадовцями в Брюсселі, які вважають, що деякі держави могли б надати більше зброї Києву в критичний момент війни.

Деякі країни ЄС, окрім Німеччини, особливо на сході блоку, також наполягають на розширенні Європейського фонду миру (ЄФМ), щоб збільшити обсяги поставок і розділити тягар витрат.

В останні місяці західна військова та фінансова допомога Україні скоротилася, що обмежує здатність Києва захищатися від російських атак і проводити контрнаступальні операції.

Аудит відбувається на тлі спроб Брюсселя і Вашингтона знайти політичний консенсус, який дозволив би погодити пакети фінансової допомоги Києву на загальну суму близько 110 мільярдів доларів.

Читайте також:
Німеччина б’є рекорди з експорту зброї, бо третина йде на війну в Україні
ЄС все ще може виробити до весни обіцяний 1 млн боєприпасів для ЗСУ, – єврокомісар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна