Австралія утилізує списані вертольоти Taipan, які хотіла отримати Україна, – ЗМІ

Уряд Австралії ухвалив рішення розібрати та утилізувати списані гелікоптери “Taipan”, про передачу яких просила Україна.

Про це повідомляє телеканал ABC 14 січня.

Вертольоти списали у вересні 2023 року, на 14 місяців раніше запланованого терміну, через проблеми з безпекою.  У липні 2023 року вертоліт MRH-90 Taipan зазнав аварії під час спільних австралійсько-американських навчань на північному сході Австралії. Тоді на борту вертольота перебували четверо австралійських військових, усі вони загинули.

Україна подала офіційний запит на MRH-90 19 грудня 2023 року, незважаючи на задокументовані проблеми з їх безпекою та експлуатацією.

“Російська Федерація має повну повітряну перевагу над Україною, і ці 45 гелікоптерів “Taipan” можуть опинитися на українській лінії фронту, це дуже допомогло б українцям у боротьбі за свободу і демократію”, – заявила співголова Союзу Українських Організацій Австралії Катерина Аргиру.

Водночас посол України в Австралії Василь Мирошниченко висловив сподівання, ще є можливість передати вертольоти.

“Поки не отримали жодної відповіді”, – зазначив він.

Повідомляється, що процес розбирання гелікоптерів уже розпочався, оскільки жодна країна чи інша сторона не виявила інтересу до цілого гелікоптера.

За словами представника міністерства оборони Австралії, відомство “утилізує решту літаків і систем в екологічно чистий і економічно ефективний спосіб”.

“Міністерство оборони працює з Airbus Australia Pacific і NATO Helicopter Industries над тим, щоб зібрати ключові запчастини з парку MRH-90 для використання іншими операторами NH90”, – додали у відомстві.

На зміну “Taipan “, що підлягають утилізації, прибудуть 40 гелікоптерів UH-60M Black Hawk, але до Австралії поки що прибула лише невелика кількість машин американського виробництва.

Читайте також:
Австралія “привітала” Україну з Різдвом додатковою партією бронеавтомобілів Bushmaster

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.