На війні загинув фізик Руслан Шуліпа: у списку втрат серед науковців — уже 75 жертв РФ

На Харківському напрямку загинув військовий, головний інженер Інституту прикладної фізики НАН України Руслан Шуліпа. Героя поховали в рідних Сумах.

Про це повідомили на сайті Сумської міськради.

Загинув він 30 грудня 2023 року внаслідок артобстрілу з боку російських окупантів. Ім’я Руслана Шуліпи стало 75-м в списку втрат серед науковців, який веде спільнота “Моя наука”.

Воїна відспівали 4 січня у Свято-Воскресенському кафедральному соборі й поховали на Алеї слави Баранівського кладовища.

Йому було всього 38 років.

За інформацією Національної академії наук України, Руслан Шуліпа народився 6 січня 1986 року в Сумах. Після закінчення навчання на спільній із Сумським державним педагогічним університетом ім. А.С. Макаренка кафедрі експериментальної і теоретичної фізики був направлений на роботу до Інституту прикладної фізики НАН України.

У 2016 – 2020 роках навчався в аспірантурі Інституту прикладної фізики НАН України.

2020 року очолив групу фахівців, яка обслуговує Аналітичний прискорювальний комплекс Інституту, і відповідав за безпечну й безаварійну експлуатацію комплексу та професійну підготовку персоналу.

В умовах оточення міста навесні 2022 року йому вдалося зберегти Аналітичний прискорювальний комплекс Інституту прикладної фізики НАН України у робочому стані.

У липні 2023 року Руслана Шуліпу мобілізували до Збройних сил України.

“Руслан був хорошою людиною і фахівцем високого рівня, мав авторитет і повагу колективу. Через війну не встиг створити власної сім’ї. Без сина і брата залишились його рідні”, — розповідають у Національній академії наук.

“Українська, так і світова наука втратила гарного фізика. Мабуть, одного з найкращих в Україні операторів прискорювачів заряджених частинок. Руслан був висококваліфікованим, про що свідчить поїздка на семінар по МАГАТЕ у Загреб, у Хорватію. Він вразив своїми знаннями навіть людей зі світовим іменем, оскільки він знав безліч таких подробиць та деталей і як їх зробити, умовно кажучи, на колінах, що дивувало людей”, — згадує героя Роман Пацалюк.

“Чергова важка втрата у лавах науковців. Зі зброєю в руках загинув Руслан Шуліпа з Інституту прикладної фізики НАН України. В мирному житті він очолював групу фахівців, що обслуговувала Аналітичний прискорювальний комплекс Інституту, а на війні сумлінно наближав вигнання росіян з нашої землі. Вічна пам’ять”, — пише колега загиблого, старший науковий співробітник Інституту фізики НАН України Антон Сененко.

“Бувають люди, довкола яких живе колектив. Саме таким центром тяжіння у моєму 11-В школи №25 м. Суми був наш Руслан Шуліпа. Він умів щиро та відкрито підтримати, перевести на жарт будь-який провал, вирішити задачі з фізики для усього класу і для при цьому довести вчителю, що якщо комусь “не дано”, то не варто теплити себе марними сподіваннями. На лабораторці з хімії, він зливав реагенти в одну пробірку і розважав клас жартами про ту зелену рідину… Наш Руслан неординарний, щирий, справжній… не можу написати “був”, бо в серці кожного однокласника для нього є особливе місце. Дякую, тобі, наш центр тяжіння 11-В!!! Щирі співчуття близьким!”, — написала вчителька Руслана Шуліпи Тетяна Фурманець.

Читайте також:
У битві за Україну загинув болгарський футбольний фанат Светослав Славков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна