СБУ прийшла з обшуком до компанії, яка оптом постачала в РФ засоби тактичної медицини

Служба безпеки України звітує, що викрила одне із підприємств на Київщині, яке здійснювало оптові поставки засобів тактичної медицини до РФ.

Про це йдеться в пресрелізі спецслужби у четвер, 4 січня

Зазначається, що в організації оборудки підозрюється власник однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років ділки переправили до РФ декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

За даними слідства, нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС.

“При цьому насправді, після одержання продукції, іноземна структура відправляла вироби в Росію. На території країни-агресора тактичні медзасоби потрапляли до підсанкційних компаній рф, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ. У подальшому продукція надходила до індивідуальних аптечок рашистів, які воюють проти Сил оборони України. Також окупанти направляли медзасоби до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах нашої держави”, – розповіли в СБУ.

Як встановило розслідування, для маскування злочинної діяльності власник української компанії займався «розкруткою» власного іміджу як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів, а також в їхніх офісах та виробничих і складських приміщеннях підприємства, виявлено мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки.

Разом з тим, гендиректор компанії “Київгума” Андрій Острогуд на сторінці у ФБ повідомив, що співробітники СБУ проводять обшуки в “Київгумі”, її дочірніх компаніях і засновниках.

За його словами, обшуки почалися о 07:00, також спецслужби вручають підозри співробітникам компанії.

Керівник підприємства зазначив, що судові ухвали про обшук датовані ще 22 грудня 2023 року, але правоохоронці прийшли з обшуками тільки зараз.

Він також уточнив, що обшуки проводяться одночасно за шістьма адресами. При цьому СБУ вже оголосила про підозру одному із засновників і директорів компаній.

«Маючи інформацію про публікації з боку СБУ, маю на меті завчасно проінформувати за мотив такого тиску, про що напишу згодом (і про що вже неодноразово писав, як у соцмережах та ЗМІ). Тож ми впевнені, що спростуємо всі сфабриковані докази та сумнівні підстави відкриття цієї справи (а зараз нам уже інкримінують „держзраду“)», — додав він.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки, як звітує спецслужба, повідомили власнику компанії про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).
Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Фігуранту загрожує до 12 років тюрми із конфіскацією майна.

Довідково:
ТОВ Київгума займається виробництвом виробів із гуми, латексу, ПВХ, ТЕП та силікону, виготовляє понад 4000 найменувань продукції. Серед яких, зокрема, тактичні аптечки, тернікети, оклюзійні пов’язки тощо.

Читайте також:
СБУ викрила на “відкатах” заступника мера одного із міст на Одещині. Йому “світить” 10 років тюрми

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.