Мінфін поки не знає, де брати гроші на продовження мобілізації

Міністерство фінансів очікує пропозицій від Міноборони та Генерального штабу щодо покриття витрат на додаткову мобілізацію, бо грошей у бюджеті на це немає.

Про це в середу, 27 грудня, заявив міністр фінансів України Сергій Марченко під час ютуб-проєкту Forbes “Business Breakfeast”.

“Я б дав можливість Генеральному штабу разом із Міноборони знайти підходи в цьому питанні та запропонувати рішення, як вони бачать оптимізацію видатків. Бо ми виснажили наш внутрішній потенціал для фінансування військових потреб, і просто штучно, умовно кажучи, збільшити суму – не вийде так, адже їх просто немає”, – каже Марченко.

За його словами, Мінфін очікує на інформацію щодо масштабів мобілізації та термінів, а також необхідних витрат.

Марченко визнав, що озвучені президентом Зеленським обсяги фінансування (500 млрд гривень у разі призову пів мільйона осіб) є коректними.

Міністр пояснив, що є багато факторів, які впливають на ці розрахунки, зокрема:

  • терміни мобілізації та демобілізації;
  • забезпечення підрозділів.

“Якщо нам потрібно буде знайти кошти, то нам потрібно розуміти в часі – їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина, як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб”, – зазначив очільник Мінфіну.

Він додав, що саме Міноборони рахує потреби ЗСУ, визначає можливі джерела оптимізації існуючих потреб і виходить з Мінфіном на спільне рішення.

“Ми таку потребу від Міноборони не отримали, з Генштабом ми безпосередньо не працюємо”, – підсумував Марченко.

Читайте також:
“Слугам народу” радять не коментувати законопроєкт про мобілізацію, а відсилати до військових, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна