Естонія може допомогти Україні з мобілізацією: готова повертати чоловіків з тимчасовими посвідками на проживання

Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян, якщо буде підписаний відповідний договір.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс, повідомляє Posttimees.

За словами міністра, в Естонії проживає близько 7500 громадян України призовного віку.

Втім, багато хто з них звільнений від мобілізації. Наприклад, вона не стосується тих громадян України, які постійно проживають за кордоном, але стосується тих, хто приїхав до Естонії після повномасштабної війни, тобто після 24 лютого 2024 року, і зараз мешкає в Естонії з тимчасовою посвідкою на проживання.

“За українським законодавством від мобілізації також звільняються одинокі батьки, батьки не менше як трьох дітей, батьки дітей-інвалідів та особи, які доглядають близьку людину. Тобто критеріїв, за якими людина не підлягає мобілізації, досить багато”, — наголосив Ляенеметс.

За його словами, відповідно до міжнародного права Україна не має можливості мобілізувати українців, які проживають в Естонії, оскільки для цього потрібна угода між державами. Тож Ляенеметс має намір офіційно повідомити українську владу, що якщо вони хочуть призвати українських громадян в Естонії до армії, то Естонія готова укласти такий договір з Україною.

“Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір та допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії мешкають ці люди. Ми готові сприяти доставленню цих людей з Естонії до України, якщо вони цього потребують”, — додав міністр внутрішніх справ.

За словами начальника департаменту прикордонної та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Естонії Янека Мягі, Україна не зверталася до уряду Естонії щодо можливого сприяння у виконанні планів з призову резервістів до Збройних сил України.

“Ми обговорювали це питання з послом України, і Україна нас про це не просила. Україна не має законних підстав просити нас про видачу зазначених громадян, як і ми не маємо підстав їх видавати”, — підкреслив він.

Читайте також:
Генштаб запропонував додатково мобілізувати до пів мільйона українців, — Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна