Суд скасував домашній арешт керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП – і тепер він може служити у храмах

Суд скасував цілодобовий домашній арешт керівникові Черкаської єпархії так званої “Української православної церкви московського патріархату” Феодосію (Снігірьову), якого, зокрема, підозрюють у запереченні збройної агресії РФ проти України та розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Відтепер він зможе служити в храмах єпархії.

Про це повідомила пресслужба “УПЦ МП”.

Зазначається, що він перебуватиме під домашнім арештом лише вночі.

“Ці вісім місяців [з моменту оголошення підозри] ми пройшли разом з вами: переживали, молилися, скорбіли, а тепер разом радуємося і веселимося”, — Феодосій звернувся до вірян УПЦ МП після засідання.

В “УПЦ МП” зазначили, що після суду Феодосій разом з вірянами вирушив у катедральний собор, щоб відслужити “подячний молебень”.

Раніше під час одного із засідань суду священнослужитель заперечував всі звинувачення та заявляв про “дискримінацію і переслідування” так званої “УПЦ МП” в Україні.

За даними слідства, митрополит 2020 року наказав створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном російської православної церкви. Там ретранслювали дописи пропагандистів РПЦ, які виправдовують збройну агресію рф та воєнні злочини окупантів. Також на сайті Феодосій хвалив московських священників, які допомагають окупантам, і закликав до “об’єднання” релігійних громад у війні проти України.

Зрештою, митрополиту повідомили про підозру за частинами 2 та 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. За це йому загрожує до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна. Окрім того, під час засідання він заявив, що підозра є за ще однією статтею — ч.1 ст. 161 Кримінального кодексу України.

Згодом йому повторно оголосили підозру в розпалюванні релігійної ворожнечі за ст. 161 КК України. Слідчі кажуть, що на домашньому арешті підозрюваний розміщував відео в YouTube, у яких негативно характеризував представників і вірян Православної церкви України та інших конфесій, працівників правоохоронних органів, судової влади, органів місцевого самоврядування та громадських активістів.

Читайте також:
Московський митрополит з Черкащини навіть під домашнім арештом продовжував поширювати кремлівську пропаганду. СБУ влупила ще одну підозру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна