“Був Антон, став Тоня”: щодоби з України виїжджають близько 6 тисяч чоловіків призовного віку. Для цього навіть “міняють” стать

Близько 6 тисяч чоловіків призовного віку щодоби виїжджають з України по всій ділянці західного кордону.

Про це повідомив начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України, полковник Ігор Матвійчук під час пресконференції у Львові у середу, 20 грудня.

За його словами, близько 45% чоловіків, які виїжджають — це водії вантажівок. Наступна категорія — це супровідні людей з інвалідністю, які становлять 15%.

Полковник зазначив, що одна людина з інвалідністю може кілька разів перетинати кордон з різними доглядальниками призовного віку.

«Ця система зараз вдосконалюється, щоб за однією особою з інвалідністю була закріплена лише одна особа для супроводу — туди й назад», — пояснив Матвійчук.

Також значний відсоток тих, хто виїжджає, — це чоловіки, непридатні для військової служби, і багатодітні, додав прикордонник.

«Використання системи “Шлях” — це не такий активний механізм для перетину кордону [щоб ухилитися від мобілізації]. Популярність такої схеми спадає», — зазначив Матвійчук.

Натомість, як розповів полковник, зростає популярність фіктивних шлюбів, коли чоловіки одружуються з жінками з інвалідністю чи багатодітними мамами. Також був випадок, коли чоловік призовного віку змінив стать.

«[Чоловік] стверджував і потім офіційно отримав в органах РАЦС [документ], що він змінив стать на жіночу. Був Антон — став Тоня. [Біологічну] стать він не міняв, тільки документи», — розповів прикордонник.

Читайте також:
Два дні в снігу у джинсах і кросівках: українські прикордонники врятували на горі Піп Іван заблукалого чоловіка, але він не зрадів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна