“Англійська мова стає бойовим інструментом”. Військові США хочуть покращити підготовку морпіхів ЗСУ: що планується

Днями в Києві відбулася дискусія, де говорили про підготовку та використання морської піхоти ЗСУ в рамках стратегії національної безпеки України. Спікерами стали американські офіцери у відставці.

Була присутня на заході і кореспондентка “Новинарні”.

Так, протягом жовтня 2023 року підполковник Трент Гібсон провів в Одесі для курсантів навчальний курс з ухвалення рішень та лідерства.

Мета курсу – оцінити та проаналізувати стан підготовки Збройних сил України та дослідити шляхи її покращення, особливо – в контексті унікальної географії та, зі слів військових США, недостатнього використання морської піхоти України.

“Наріжним каменем сумісності НАТО і ЗСУ буде саме англійська мова”

Під час тренувального курсу в Одесі американці наголосили на важливості ретельної підготовки і високих стандартів для українських морських піхотинців, а ще – на важливості подолання мовних бар’єрів і необхідності володіння англійською мовою для роботи з обладнанням, технологіями і тренуваннями для майбутнього успіху української морської піхоти.

“Саме комунікація була бар’єром під час нашого навчання у Одесі – лише кілька курсантів розуміли англійську. Відтак, саме комунікація стала слабким місцем – бо від неї залежить успіх виконання завдань. Таким чином англійська мова стає бойовим інструментом, яким треба володіти в цій ситуації. Наріжним каменем сумісності НАТО і ЗСУ буде саме англійська мова. Зброя і техніка – це важливо, але важливіше – комунікація, розуміння, чого хоче одна сторона від іншої”, – наголосив американський офіцер.

Іноземні гості підкреслили відмінні риси морської піхоти України – це адаптивність, гнучкість і креативність. І саме ці риси мають вирішальне значення для нинішньої ситуації.

Було обговорено потенційний внесок України в НАТО, підкреслено необхідність думати про дії після перемоги.

Сторони також висловили думку, що українська морська піхота повинна бути готовою до розгортання та ведення бойових дій у будь-який момент, навіть на законодавчому рівні.

“У будь-якій битві, де брала участь морська піхота США – вона здобувала перемогу.  Підрозділи морських піхотинців були готові воювати в будь-якій частині світу навіть тоді, коли США як країна не були готові воювати. Так, морська піхота України повинна бути спроможною бути розгорнутою і розпочати ведення бойових дій тоді, коли держава як Україна ще не готова. Це має бути прописано законодавчо”, – озвучили одну з рекомендацій іноземні гості.

Також дискутували і про психологію особистості в бою, підкреслили важливість розуміння командирами і лідерами своїх підлеглих тощо.

У планах – “зашити” досвід НАТО у військові виші

Тим часом у Департаменті військової освіти і науки Міністерства оборони України повідомили, що представники Міноборони України та американської компанії SONATA LLC обговорили перспективи проведення в українських військових вишах курсової підготовки за стандартами НАТО.

Директор Департаменту військової освіти і науки МОУ Володимир Мірненко провів робочу зустріч з групою американських фахівців компанії SONATA LLC:

  • генерал-майором запасу морської піхоти США Вільямом Малленом,
  • полковниками запасу морської піхоти США Енді Бейном та Трентом Гібсоном.

Відомо, що сторони детально обговорили перспективи проведення короткострокових курсів з питань планування бойових дій відповідно до процедур TLP та MDMP за стандартами НАТО на тактичному рівні військової освіти у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти.

З метою налагодження подальшої співпраці домовилися про “ретельне опрацювання пропозицій американської компанії”.

“У системі професійної військової освіти головний акцент зроблено на вивченні натовських процедур планування та прийняття військових рішень, тому оборонне відомство, безперечно, зацікавлено в поглибленні знань цих процесів, розширенні можливостей з їх засвоєння та акумулювання задля набуття взаємосумісності з НАТО, – зазначив директор Департаменту військової освіти і науки Міноборони України Володимир Мірненко.

Генерал з 34-річним досвідом хоче допомогти з військовою освітою для морпіхів ЗСУ

Серед учасників заходу – генерал-майор морської піхоти США у відставці Вільям Маллен.

Протягом своєї 34-річної кар’єри генерал Маллен брав участь у різних військових операціях США, роблячи внесок у розробку стратегії морської піхоти, програм бойової підготовки і військової освіти.

Мета його візиту в Україну – це, зокрема, обмін досвідом щодо розвитку морських сил і засобів для забезпечення морської безпеки, а також трансформації системи військової освіти і бойової підготовки з використанням євроатлантичних підходів.

Він розповів про:

  • Роль морської піхоти в системі морської безпеки держави та перспективи розвитку морської піхоти України з урахуванням досвіду морської піхоти США.
  • Уроки тактичних операцій на річках на основі досвіду морської піхоти США.
  • Підготовка та навчання прийняття рішень в операціях (насамперед на рівні батальйону/бригади) за військовими стандартами США та НАТО для підрозділів Збройних Сил України та військових навчальних закладів.
  • Підтримку ініціатив, спрямованих на формування нової ментальності у військовій освіті, в тому числі – з акцентом на англійську мову.

Що відомо про Маллена

Маллен брав участь у операції «Щит пустелі», а також – у місіях по боротьбі з наркотиками у складі Об’єднаної оперативної групи 6 (тепер відомої як Об’єднана оперативна група «Північ»).

У 1994 році він брав участь в операції «Морський сигнал» — гуманітарній місії американських військових у Карибському басейні. З 1995 по 1996 рік служив у 26-му експедиційному підрозділі морської піхоти та у 2-му батальйоні 24-ого з’єднання морської піхоти в Мілуокі, штат Вісконсин.

Маллен був помічником з питань морської піхоти президента США Білла Клінтона з 1999 по 2001 рік.

У 2005 році Маллен був направлений до Фаллуджі, Ірак, як оперативний офіцер 8 полкової бойової групи 2-ї дивізії морської піхоти.

У 2007 році він командував 2-м батальйоном 6-го з’єднання морської піхоти у Фаллуджі. Навчався у Військово-морському коледжі у Ньюпорті, штат Род-Айленд, отримавши ступінь магістра. У 2009 році він командував оперативно-тактичною групою Корпусу морської піхоти в Twentynine Palms, штат Каліфорнія.

У липні 2012 року був призначений президентом Університету морської піхоти. 12 жовтня 2012 року Маллен отримав звання бригадного генерала. Портім Маллен обіймав посаду директора Управління розвитку можливостей Командування Корпусу морської піхоти в Квантіко, штат Вірджинія.

У липні 2017 року отримав звання генерал-майора. У червні 2018 року генерал-майор Маллен прийняв керівництво  Командуванням підготовки корпусу морської піхоти США. Служив на цієї посаді до 3 серпня 2020 року, після чого звільнився в запас.

підготувала: Людмила Кліщук

Читайте також:
ЗСУ завершили навчання на БМП CV90 в Швеції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна