Перша диверсія з використанням артилерії: СБУ розповіла, як навесні 2022-го знищила тиловий пункт управління росіян на Київщині

Унікальна спецоперація СБУ зі знищення на Поліссі тилового пункту управління військ російських окупантів, які навесні минулого року наступали на Київ, сприяла обороні столиці.

Деталі цієї операції представлені у фільмі “Лігво ворога. Ліквідація” з документального циклу “СБУ. Спецоперації перемоги”.

“Це була перша така диверсійна робота з використанням артилерійських сил”, – зазначив керівник спецслужби Василь Малюк.

Він пояснив, що у цьому ворожому штабі у березні 2022 року розміщувалося керівництво російських військ, які просувалися до Києва. Також у цьому логістичному управлінському центрі окупанти зберігали поруч велику кількість техніки, боєприпасів та палива.

Щоб уразити об’єкт противника, спецназівці СБУ непомітно доставили артилерію ЗСУ в “сіру зону” – впритул до російських позицій. Важкі 152 мм гармати перекидали на диверсійному рейді у безпосередній близькості до загарбників.

“Це була зухвала операція. По суті, за декілька кілометрів від ворога хлопці готували позиції для роботи нашої артилерії”, – наголосив Малюк.

Спецоперація була реалізована СБУ у взаємодії із 44-ю артилерійською бригадою оперативного командування “Захід” ЗСУ. Внаслідок артилерійських ударів командний пункт рашистів було знищено.

За даними журналіста Андрія Цаплієнка, унікальність цієї спецоперації була в тому, що 152-мм артилерію вдалось підтягнути непомітно впритул до місця розташування російського командування.

“Мій товариш одним з перших після удару прибув на місце знищеного пункту управління і проводив дорозвідку. Ось такою він побачив точку, з якої керувалась окупація Київської області. Ці фото свідчать, що для перемоги над потужним та могутнім ворогом потрібно робити асиметричні кроки”, – написав Цаплієнко в телеграм-каналі та опублікував світлини.

Читайте також:
СБУ покаже документальні фільми про резонансні спецоперації, які змінили хід війни

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.