Достеменно не відомо, яким типом ракет РФ завдала балістичного удару по Києву, – Ігнат

Достеменно не відомо, яким типом ракет російська армія завдала вже другого балістичного удару по Києву протягом трьох діб.

Як передає “Новинарня“, речник Командування Повітряних сил ЗСУ полковник Юрій Ігнат каже, що удар міг бути здійснений або ракетами “Іскандер-М”, або ракетами від комплексу С-400, або ж міг бути комбінованим – і тим, і тим типом ракет.

Щоб достеменно знати, які саме ракети летіли по українській столиці, треба ідентифікувати уламки, які впали на землю, додав речник КПС ЗСУ у коментарі “Новинарні“.

Наразі фахівці-експерти працюють над тим, щоб ідентифікувати тип ракет.

“Два типи ракет, які можуть бути, — це “Іскандер-М” або С-400, що летять балістичною траєкторією. Чому С-400, а не С-300? Тому що С-400 має більшу дальність застосування саме по балістичній траєкторії. Тому саме ці два комплекси [розглядаємо]. Думаю, що “Іскандер”, найімовірніше, та можливе і подвійне використання і тих ракет, і тих, як це було під час минулих атак по столиці. Ворог може використовувати і ті, і ті ракети. Та від того не легше, бо ракети летять по балістичній траєкторії”, – уточнив Юрій Ігнат у коментарі “Радіо НВ”.

Він вкотре пояснив принцип руху балістичних ракет: “Пуск ракети, летить вона, до цілі 200 кілометрів по землі, по повітрю — більше. Вона робить дугу: летить у стратосферу і падає вниз на величезній швидкості 3 600 [км/год]. Це як артилерійський чи танковий снаряд, чи реактивна система залпового вогню — воно теж усе летить по балістичній траєкторії. Якщо в нас є інформація, обов’язково буде оголошено превентивно повітряну тривогу в тих регіонах, куди може дістати балістика. Така інформація дуже часто є – ви бачите такі повідомлення і в нас на телеграмі, і всюди, що є загроза застосування балістичного озброєння. Тоді низка областей стає червоною”, – наголосив офіцер.

Натомість керівник офісу президента Андрій Єрмак заявив, що в ніч проти 13 грудня Росія могла завдавати удари по Києву ракетами 48Н6 з комплексу С-400. Про це Єрмак написав у Telegram.

Пізніше глава ОП зазначив, що ціллю росіян у Києві є об’єкт критичної інфраструктури. “Нам відомо, куди вони б‘ють”, — написав він.

Контекст

Як писала “Новинарня“, у ніч на середу, 13 грудня, в Києві прогриміли потужні вибухи. Росія атакувала столицю України балістичними ракетами — другий раз за три доби.

Усі десять цілей збито, однак унаслідок ворожої атаки на лівому березі столиці є руйнування. Постраждало 53 людини.

Перед тим уночі 11 грудня російські окупанти завдали ракетного удару по Києву після кількох місяців перерви. ППО знищила в передмістях усі вісім повітряних цілей, які летіли у напрямку столиці по балістичній траєкторії. Унаслідок збиття ворожих ракет у лівобережних районах столиці сталися падіння уламків, є пошкодження і потерпілі.

В обох випадках повітряна тривога була оголошена вже після того, як прогриміли вибухи.

Читайте також:
“Чий це двигун закинуло в мій багажник?!”
Спалені авто, вибиті вікна й вирви під під’їздом: НАШ ФОТОРЕПОРТАЖ із постраждалих від удару РФ дворів Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна