ЗСУ отримали вже близько 30 українських САУ “Богдана”, у планах виробників – збільшити кількість на місяць

На замовлення Збройних сил на українських оборонних заводах зібрали вже близько 30 САУ “Богдана”.

Про це, посилаючись на власні джерела в Силах оборони, пише “Економічна правда” у статті “Богиня війни. Як Україна нарощує виробництво САУ “Богдана”.

Окрім того, за даними видання, в Україні триває розробка причіпної версії цієї самохідної артилерійської установки калібру 155 мм.

Розробники розповіли, що сьогодні “Богдана” є однією з найбільш застосовуваних САУ 155 калібру, а на фронті їх працюють “уже десятки”.

Ствол системи, як і планувалося, виробляє Краматорський завод важкого верстатобудування (КЗВВ). Як відомо, значна частина потужностей цього підприємства була знищена внаслідок ракетних ударів РФ.

“Мрію про власну САУ могли відкласти, однак інженери перенесли заводи, відновили обладнання і швидко завершили її розробку. Зараз виробники “Богдани” випускають шість гаубиць на місяць. У планах – більше”, – зазначає “ЕП”.

За словами розробників, загалом у виробництво “Богдани” залучено 25 підприємств і 400 людей. Деякі критичні компоненти виробляють на власних майданчиках за кордоном. Заводи планують повернути в Україну, щойно з’явиться така можливість. Частину процесів децентралізували, щоб убезпечитися від ракетних атак.

САУ “Богдана” на фронті

Одним із проблемних питань серійного виробництва стало базове шасі, адже КрАЗ, який надав свою вантажівку для прототипу “Богдани”, у 2021 році оголосив про банкрутство.

Тоді в проєкті з’явилася “Українська бронетехніка” – компанія отримала завдання розробити й почати виробництво броньованих кабін для нового шасі.

У пошуках вантажівки вибір спочатку впав на білоруський МАЗ. Українські компанії не купують ці машини з початку 2022 року, однак кілька штук знайшлися на складах.

Саме “Богдани” на МАЗі першими законтрактувало Міноборони. Як зазначається у статті, це було “одноразове” рішення, щоб пришвидшити постачання артилерії в ЗСУ.

Згодом з’явилися “Богдани” на чеському шасі Tatra T815-7. Міноборони виділило ці вантажівки з власних складів – їх купували задовго до повномасштабного вторгнення РФ.

Про це шасі військові відгукуються схвально, проте коштує воно вдвічі більше за білоруське і має великий цикл виробництва – понад рік. Тому, ймовірно, не стане основним для “Богдани”.

САУ “Богдана” на шасі Tatra T815-7

За словами директора “Української бронетехніки” Владислава Бельбаса, концепція “Богдани” передбачає можливість встановлення гармати на різні шасі, щоб не втрачати темп випуску. І рішення для продовження серійного виробництва вже знайдене.

Також зберігається можливість повернення “Богдани” на КрАЗ. Завод здатен виробляти базове шасі для багатьох розробок українського ОПК, але для початку його потрібно відновити після банкрутства та ракетних обстрілів.

Розробники розповіли, що зараз триває розробка причіпної версії “Богдани”. Така артилерія менш мобільна порівняно із САУ, однак є потужним засобом ураження.

“Поява причіпної версії може бути пов’язана з тим, що Україна виробляє більше стволів, ніж встигає ставити на шасі“, – припускає розробник електронних систем для української артилерії Володимир Щетінін.

У тексті також йдеться, що жодна САУ “Богдана” не була знищена на полі бою, але є кілька пошкоджених одиниць, які зараз на ремонті.

Загалом українська гаубиця є вдвічі дешевшою за французьку САУ Caesar.

Раніше президент Володимир Зеленський розповів, що Україна вийшла на темп виробництва шести САУ “Богдана” на місяць. 

Читайте також:
ЗСУ взяли на озброєння вітчизняну САУ “Богдана”. І показали, як гаубиця відпрацьовує по окупантах. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна