Спійманого на хабарі мера Сум Лисенка відсторонили від посади ще на 2 місяці

Вищий антикорупційний суд України продовжив відсторонення мера Сум Олександра Лисенка, якого спіймали на хабарі, від займаної посади ще на 2 місяці.

Про це 8 грудня повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Відтак поточний термін відсторонення – до 8 лютого 2024 року. У жовтні Лисенка відсторонили від посади на два місяці, до 9 грудня.

Що передувало

2 жовтня Служба безпеки повідомила про викриття на корупції мера Сум Олександра Лисенка та директора одного з департаментів міської ради Олександра Журби.

Посадовців спіймали на отриманні останнього траншу хабаря в 1,4 мільйонів гривень.

Меру Сум і очільнику Департаменту інфраструктури міськради інкримінують прохання і одержання 2 млн 130 тис. гривень хабаря. Вони вимагали гроші від місцевих підприємців за безперешкодне ведення бізнесу у місті. Лисенко та Журба “обклали даниною” місцеву компанію, яка займалася вивезенням сміття.

Увечері 4 жовтня Вищий антикорупційний суд обрав Лисенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою 60 діб із можливістю вийти під заставу в 3 мільйони гривень.

Раніше САП просила суд арештувати Олександра Лисенка з можливістю внесення 10 мільйонів гривень застави. Також повідомлялося, що прокурор проситиме в суді обрати запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення 5 мільйонів гривень застави і для очільника Департаменту інфраструктури Сумської міськради.

6 жовтня стало відомо, що Олександр Лисенко вийшов під заставу.

Що відомо про мера Сум Лисенка

Олександр Лисенко у 2020 році втретє переобрався мером Сум. Його висувала партія ВО “Батьківщина”.

На посаді мера з 2014 року. З 2012-го до 2020 року очолював обласний осередок партії.

У 2012-14 роках був помічником на громадських засадах народного депутата сьомого скликання від “Батьківщини” Олександра Турчинова.

У 2022 році Лисенку вручили орден “За мужність” III ступеня за “за вагомий особистий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, мужність та самовіддані дії, виявлені під час організації оборони населених пунктів від російських загарбників”.

Читайте також:
У виконувачки обов’язків мера Сум проводять обшуки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна