У Страткомі ЗСУ підтвердили страту росіянами двох беззбройних українських військових. ДОПОВНЕНО

У Страткомі ЗСУ підтвердили розстріл росіянами двох українських військових, які здавалися в полон біля Степового, що під Авдіївкою.

Про це повідомляється на телеграм-каналі Страткому.

Нагадаємо, відео зі стратою військовополонених 2 грудня з’явилося на телеграм-каналі українського проєкту DeepState.

“Російська Федерація вчергове порушила закони та звичаї війни, норми міжнародного права. На кадрах, опублікованих в медіа, зображено страту двох військовополонених Збройних сил України. За підтвердженою інформацією, російські окупанти вкотре підступно розстріляли беззбройних солдатів. Речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун нагадав, що подібні злочини не мають строку давності, всі докази будуть передані у відповідні міжнародні інституції, які займаються воєнними злочинами. Закликаємо міжнародну спільноту засудити дії Росії та притягнути військове керівництво країни-агресора до відповідальності”, — йдеться в повідомленні Страткому ЗСУ.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що у зв’язку з черговим порушенням Росією Женевських конвенцій звернеться до міжнародних організацій, зокрема до ООН та Червоного Хреста.

“На відео чітко видно, що українські військові виконують необхідні кроки, які показують, що вони здаються у полон! Воїни були обеззброєнні, а їхні руки — піднятими до гори. Вони не несли жодної загрози! Російська сторона мала взяти їх у полон та надати статус військовополонених”, — підкреслив Лубінець.

Окрім цього, він нагадав, що такі випадки — не поодинокі.

“Це вбивство і бійця Олександра Мацієвського та інших військових, які здавалися у полон. Це і публічна страта військовополонених в Оленівці! Я вважаю, що наші правоохоронні та розвідувальні органи зможуть встановити тих російських військовослужбовців, які вчинили цей злочин! Водночас зазначу, що такі злочини — це відповідальність і вищого керівництва РФ! Покарання мають понести всі!”, — підкреслив Лубінець.

Як повідомили в Офісі генпрокурора, за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Слідчі та прокурори розпочали розслідування за цим фактом. Досудове розслідування у кримінальному провадження здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Читайте також:
Зв’язані руки за спиною: росіяни розстріляли українських військовополонених під Токмаком, – Стерненко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна