Розгін студентського Майдану 10 років тому: в 20 провадженнях спливає термін давності

Після 30 листопада 2023 року спливають терміни давності у всіх 20 кримінальних провадженнях, які стосуються розгону студентського Майдану.

Про це рощзповів заступник керівника Департаменту у “справах Майдану” Офісу генпрокурора Іван Бабенко в інтерв’ю “Укрінформу”, яке опубліковане у четвер, 30 листопада.

“Проблема у тому, що, згідно з Кримінальним кодексом, термін давності у справах стосовно тяжких злочинів становить 10 років. Тепер фактично спливають строки давності у низці кримінальних проваджень, також тих, які стосуються подій застосування насильства та розгону студентського Майдану. Якщо бути точним, то після 30 листопада спливають терміни давності у всіх 20 кримінальних провадженнях, що розглядаються у судах першої інстанції, предметом розгляду яких є події 30 листопада 2013 року. Як результат – 31 обвинувачений у цих справах може бути звільнений від кримінальної відповідальності, навіть попри те, що було доведено вчинення злочинів проти студентського Майдану”, – розповів Бабенко.

Він підкреслив, що це стосується справ за фактом перевищення влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством, перешкоджання мирним акціям протесту і вчинення службових підроблень, коли складали рапорти про затримання, до яких вносили неправдиві відомості.

Наступного ж року спливає строк давності у справах, які стосуються подій січня і лютого 2014 року в частині тяжких злочинів.

“Винятком є провадження, де обвинувачені ухиляються від органів досудового розслідування. У них термін давності призупиняється. Однак справи за фактами вбивств, де покарання передбачає довічне позбавлення волі, а також злочинів проти державності терміну давності не мають. Загалом терміни спливають у близько 60 «справах Майдану». Маємо чесно констатувати, що через тривалий розгляд справ у судах, різноманітні зловживання адвокатів фігуранти хоч і були притягнені до кримінальної відповідальності, але уникнуть покарання”, – розповів Бабенко.

У контексті закінчення терміну давності у «справах Майдану» є два варіанти розвитку подій, аналізує прокурор

!Перший – коли особа, щодо якої слухається справа в разі настання 10-річного терміну, має право подати заяву до суду і клопотати про її звільнення від кримінальної відповідальності. Тоді суд виносить ухвалу про звільнення такої особи від кримінальної відповідальності. Другий варіант – коли особа вважає себе невинуватою у вчиненні злочину, хоче реабілітуватися і вимагає завершення розгляду справи в суді. У такому разі суд після подальшого розгляду справи ухвалює вирок, яким особу визнає винною або навпаки – вину у вчиненні злочину недоведеною. Винних суд звільняє від покарання за строками давності”, – каже заступник керівника Департаменту у “справах Майдану” .

Стосовно справи Попова, то її ще розглядають.

“Поки що невідомо, чи будуть його адвокати клопотати про закриття справи за терміном давності. Але з 30 листопада вони матимуть таке право”, – додав Бабенко.

Читайте також:
Ексзаступника секретаря РНБО Сівковича судитимуть за розгін студентського Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна