Під час виступу Лаврова на заході ОБСЄ із зали вийшли деякі делегати. А Сійярто потиснув йому руку

Під час виступу російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова на саміті ОБСЄ в столиці Північної Македонії Скоп’є із зали вийшли деякі делегати.

Про це пише The Guardian, не уточнивши, представники яких саме країн влаштували бойкот.

За час повномасштабного вторгнення це перший захід Організації з безпеки і співробітництва в Європі, на якому російському міністру дозволено бути присутнім.

Раніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський говорив, що вийде з зали, якщо Лаврову дадуть слово.

Україна, Литва, Латвія та Естонія ще декілька днів тому заявили, що не братимуть участь у цьому заході на рівні міністрів закордонних справ – їхні дипломати не поїхали до Скоп’є й наголосили, що доступ Лаврова до саміту означатиме ще одну можливість для пропаганди Кремля.

У МЗС України при цьому зазначили, що наша держава високо цінує зусилля Північної Македонії як головуючої держави та особисто міністра закордонних справ Буяра Османі, які продемонстрували високий професіоналізм та непохитну відданість захисту принципів та зобов’язань ОБСЄ.

Також ж до бойкоту приєдналася Польща – жоден представник її МЗС не братиме участі в заході, де буде Лавров.

Лавров до Північної Македонії збирався летіти через Болгарію, але не вийшло: Софія таки заборонила користуватися її повітряним простором літаку, в якому перебуває особа під санкціями. За це Болгарія вже отримала образу від кремлівського речника, який назвав заборону “ідіотською”, пише Euractiv. Зрештою російський літак прямував над Туреччиною і Грецією.

Судячи з постів російської делегації в ОБСЄ, двосторонню зустріч на полях саміту ОБСЄ з Лавровим провів міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, відомий своєю антиукраїнською риторикою і симпатією до Росії.

Не знехтував рукостисканням із росіянином і міністр ЗС Вірменії Арарат Мірзоян, який також мав із Лавровим двосторонні переговори.

Також делегація РФ оприлюднила фото, як поруч із Лавровим стояв міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг, але рукостискання на світлині не зафіксовано.

Читайте також:
Глава МЗС Чехії обізвав Лаврова “клоуном”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна