ІМІ передав у Міноборони пропозиції для покращення співпраці журналістів і військових

Інститут масової інформації передав Міністерству оборони України пропозиції для покращення співпраці між журналістами та військовими.

Про це повідомили в ІМІ у понеділок, 27 листопада.

Йдеться, зокрема, про зміни до додатків 3 і 4 наказу Головнокомандувача ЗСУ №73.

ІМІ пропонує таке:

  • Регулювання не пересування журналістів, а збору інформації, зокрема в районах бойових дій, на військових об’єктах тощо.
  • Перевірка осіб, які прагнуть отримати акредитацію, проводиться з метою недопуску осіб, які загрожують національній безпеці, життю і здоров’ю громадян тощо. Інші підстави для обмежень, зокрема відсутність досвіду, відсутність медичних аптечок чи бронежилетів, неякісне фото тощо, будуть незаконним перешкоджанням професійній діяльності журналістів.
  • Перевірка інформації, яка була зібрана журналістами, і вилучення інформації та носіїв інформації проводиться виключно з метою гарантування національної безпеки України, життя і здоров’я громадян тощо. У разі, коли інформація вилучається через наявність у ній суспільно необхідної інформації, показ окремих осіб або поширення інформації про них, критику суб’єктів владних повноважень, таке вилучення буде перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів та може призводити до правових наслідків як для конкретних посадових осіб, так і для держави Україна загалом.
  • Оформлення акредитації та документів для акредитації має бути максимально простим, а формалізація такої акредитації має бути мінімальною.
  • Відмова в акредитації не може ґрунтуватися на оцінці “доцільності” або “недоцільності” акредитації журналіста. Відсутність загроз національній безпеці з боку журналіста повинна бути головною підставою надання акредитації.

Читайте також:
Керівник пресслужби МОУ Ілларіон Павлюк вважає, що журналістам потрібно дати більший доступ до зони бойових дій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна