Фінляндія визнала Голодомор геноцидом українського народу: про це у ВР українською мовою заявив спікер фінського парламенту

У День вшанування пам’яті жертв голодоморів, який цього року припав на 25 листопада, спікер парламенту Фінляндії Юссі Галла-аго, який перебуває у Києві з візитом, виступив українською мовою у Верховній Раді України. Він заявив, що Фінляндія фактично визнала Голодомор 1932 — 1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Відповідну заяву, підписану фінськими депутатами, Галла-аго передав 24 листопада спікеру Верховної Ради Руслану Стефанчуку. Її підписали 164 з 200 депутатів Едускунти.

“Наш парламент, на відміну від багатьох інших, ніколи не видавав декларації про історичні події. У нас навіть немає процедури для цього. Але минулого тижня глави всіх девʼяти парламентських фракцій разом із переважною більшістю депутатів підписали спільну заяву, в якій констатується, що є підстави вважати Голодомор геноцидом українського народу, скоєним радянською владою, і його варто називати таким — тобто геноцидом. Я передав цей документ спікеру Верховної Ради України, пану Стефанчуку, вчора… Нехай час загоїть рани, життя переможе. Слава Україні!” — зазначив спікер парламенту Фінляндії.

За його словами, події 24 лютого минулого року (неспровоковане вторгнення та бомбардування українських міст) пробудили у громадян Фінляндії болісні спогади власного історичного досвіду з Росією часів радянсько-фінської війни 1939 — 1940 років.

“Ментальність і характер російської держави не змінилися. Як тоді, так і  сьогодні, вона не поважає ні міжнародного права, ні своїх зобовʼязань. Вона не цінує життя — ні своїх, ні чужих. Вона вважає, що має право вето на вибори своїх сусідів, право вето навіть на їхнє існування. Росія поважає й розуміє силу. На російський імперіалізм треба відповісти силою”, — зазначив Галла-Аго.

Окрім цього, він підкреслив, що у перші дні великої війни мало хто на Заході вірив, що Україна здатна протистояти російському наступові. Втім, своєю героїчною боротьбою українці не лише заслужили на повагу всього цивілізованого світу, а також дали сміливість діяти.

“Рішення про допомогу ухвалюються надто повільно, але вони ухвалюються. Станом на сьогодні, Фінляндія надіслала до України 20 пакетів військової допомоги — і ми будемо вас підтримувати так довго, як треба”, — підкреслив спікер парламенту Фінляндії.

Нардепи стоячи аплодували Юссі Галла-аго.

Народна депутатка, співголова фракції “Європейська солідарність” Ірина Геращенко зробила політику комплімент щодо хорошої української.

“Де ви так вивчили українську — запитую спікера фінського парламенту Юссі Халла-Аха. Він професор, вивчав російську на кафедрі словʼяністики Гельсінського університету. Потім — польську. Тепер — українську, яка йому дуже подобається”, — розповіла вона у Facebook.

Читайте також:
Фінляндія передає Україні 20-й пакет військової допомоги

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна