ЄС надає Україні ще €1,5 мільярда допомоги

ЄС виділив новий транш макрофінансової допомоги Україні в сумі 1,5 мільярда євро.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн в середу, 22 листопада.

«Зараз наша підтримка України досягла 85 мільярдів євро. Буде більше. Ми запропонували 50 мільярдів євро для України до 2027 року», — пише глава ЄК.

Вона зазначила, що фінансова допомога від Європи підтримала економічну стабільність і спроможність надавати державні послуги України з початку великої війни.

Це вже десятий транш у розмірі 1,5 млрд євро в межах масштабної програми макрофінансової допомоги ЄС (МФД). Фінансування в межах МФД+ надається на пільгових умовах: термін погашення кредиту становить 35 років, відсотки та інші платежі за обслуговування боргу замість України компенсуватимуть країни ЄС.

Як і попередні, цей транш мають спрямувати на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема соціальних та гуманітарних.

У 2023 році до держбюджету України надійшло вже 16,5 млрд євро пільгових позикових коштів МФД+. Загальний обсяг фінансування в межах програми передбачено в сумі 18 млрд євро.

Очікується, що останній транш макрофінансової допомоги на 2023 рік Україна отримає до кінця грудня за умови виконання погоджених умов.

Читайте також:
Дев’ятий транш: Україна отримала від ЄС ще €1,5 млрд макрофіну

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна