Рада ухвалила передачу військового ПДФО з місцевих бюджетів до державного

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт, що передбачає передачу податку на дохід фізичних осіб (ПДФО) військових від місцевих громад до державного бюджету.

“За” проголосували 253 депутати, повідомила в середу, 8 листопада, голова бюджетного комітету Роксолана Підласа.

Закон має діяти “заднім числом” – із 1 жовтня 2023 року.

“З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року “військове ПДФО” спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн)”, – пояснила Підласа.

Документ передбачає також, що доходи Дорожнього фонду у 2024 році спрямують у загальний фонд бюджету і на потреби оборони.

Військовий ПДФО зараховуватиметься до державного бюджету з 1 жовтня 2023 і до 31 грудня року, в якому закінчиться воєнний стан.

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, “військове ПДФО” розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
  • 45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн)
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд)

“Звичайне ПДФО” залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення)”, – додала Підласа.

У “Європейській солідарності”, яка утрималася від голосування за цей документ, так прокоментували його суть:

“Мова йде про перерозподіл майже 200 млрд грн військового ПДФО з громад до спецфонду начебто на закупівлю дронів і виготовлення снарядів. Ці кошти будуть розподілені між Службою спецзвʼязку, яка чомусь відповідає за закупівлю дронів, і Мінстратегпромом.

Як бачимо, влада дотиснула групи і [колишніх депутатів] “ОПЗЖ”, які під час попереднього розгляду не голосували за цей наступ на громади і децентралізацію.

“ЄС” пропонувала залишити 10% громадам, особливо прифронтовим територіям, на фортифікаційні споруди і бомбосховища. 30% перерозподілити на підтримку конкретних військових підрозділів, інші кошти перерозподілити на Міноборони, яке відповідає за тилове забезпечення, і Мінстратег. На жаль, наші поправки не врахували…

Це удар по місцевому самоврядуванню, й удар по самим підрозділам, адже вони могли оперативно отримувати з бюджетів місцевих громад закуплені дрони, машини, колеса, тепловізори, інше”, – написала на ФБ співголова фракції “ЄС” Ірина Геращенко.

Фото з ФБ Ірини Геращенко: 

Не підтримала законопроєкт також фракція “Батьківщина”.

За словами Роксолани Підласої, згідно із законопроєктом, у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад, також у 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями, а села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).

При цьому залишки на рахунках органів місцевого самоврядування можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо.

Читайте також:
Президент підписав закон про збільшення видатків бюджету на понад 320 млрд гривень

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна