Військові вирахували новий спосіб шахрайства псевдоволонтерів

Військові вирахували новий спосіб шахрайства підприємців псевдоволонтерів, які шукають дрони: спершу оформлення замовлень на БПЛА, їх доставка, приємні ціни та довіра, а потім – пусті обіцянки, перекладання провини, затримка доставок та “кидок” на мільйони доларів.

Волонтерка Ольга Кричинська – одна з тих, хто ледь не став жертвою такого шахрайства. Жінка розповіла свою історію замовлення дронів та назвала імена деяких зловмисників.

“Схема, в яку я потрапила, проста і вже обкатана: шахраї беруть кілька замовлень та успішно доставляють коптери за дивовижно приємними цінами впродовж певного періоду. Довіра вибудовується безмежна. А далі учасники цього злочинного угрупування набирають базу волонтерів та військових і, взявши з них замовлень на мільйони гривень, годують обіцянками впродовж кількох місяців, перекладаючи провину на посередників/ФОПів/постачальників/митників і т.д.
Причини затримки часом зрозумілі й прості, а інколи фантастичні та неможливі. Що це? Піраміда, ігри з криптовалютою, звичайний кидок – розбиратиметься слідство. Заяви пишуться, сюжети готуються, розголос потрохи працює і деяким жертвам почали повертати певні суми.
Дійові особи в моїй особистій історії (насправді учасників більше, я ж “знайома” лише з трьома): ФОП Матякіна О.О. (проживає в Туреччині), її довірена особа, яка реалізовувала кошти, скинуті на рахунки Матякіної – Приступа Ірина (як виявилося, шахрайка з багатим досвідом, також відома за ім’ям Каріна, відкрила свій власний салон краси в Ковелі Beauty Zona (чудовий вибір назви), посередниця-волонтерка Ані Саакян (саме через неї я замовляла дрони), яка зараз намагається сприяти вирішенню питання і визнає провину “по глупості” (так само довірилася не тим людям)”, – розповіла Кричинська.
Волонтерка зазначила, що її питання успішно вирішене. Однак залишається декілька десятків жертв, яких псевдоволонтери “кинули” на загальну суму близько 2 мільйонів доларів.
“Я хочу допомогти чим можу всім, хто встряг у цю історію (найстрашніше, що я рекомендувала цих людей іншим волонтерам), а головне – попередити тих, хто прямо зараз ловиться на цей гачок… Якщо ми усі докладемо зусиль до розголосу (єдиний шлях повернення грошей, як показує практика) – ми врятуємо чимало волонтерів та військових. Єдиною прикрасою лише для цих людей мають стати кайданки”, – наголосила Ольга Качинська.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна