У Росії відбулися невдалі ядерні випробування двох ракет, — ГУР

У Росії відбулись невдалі випробування ракет “Ярс” і “Булава” ― носіїв ядерної зброї.

Про це 4 листопада повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Як повідомляється, невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 “Ярс”, яка є основною у наземному компоненті стратегічних ядерних сил РФ, держава-агресор провела 1 листопада.

Запуск ракети Ярс” з космодрому “Плєсєцк” (Архангельська обл.) по цілі на полігоні “Кура” (Камчатка) здійснив бойовий розрахунок 33-ї ракетної армії ракетних військ стратегічного призначення ЗС РФ.

За даними ГУР, ракета “Ярс” збилась з курсу, як і під час попередніх командно-штабних навчань стратегічних ядерних сил РФ 25 жовтня 2023 року.

Так само невдало 25 жовтня 2023 року завершився випробувальний запуск з підводного ракетного крейсера “Борей” балістичної ракети РСМ-56 “Булава”, що вкотре засвідчило її ненадійність.

“Серйозні проблеми Москва має також із важкою МБР РС-28 “Сармат” шахтного базування ― це один з ключових проєктів в оголошеному агресором процесі модернізації стратегічних ядерних сил РФ”, ― наголошують у ГУР.

Як зазначається, ракету “Сармат” у Росії створюють з 2009 року. Згідно з первинними планами Москви, її мали прийняти на озброєння ще п’ять років тому ― у 2018-му, але дату постійно відтерміновували.

Зрештою, “Сармат” прийняли на озброєння лише у вересні 2023-го ― після першого і єдиного повноцінного випробування, проведеного у квітні цього року.

“У порівнянні з виготовленою в Україні МБР РС-20 “Воєвода” створена їй на заміну ракета “Сармат” позбавлена будь-яких переваг у конструкції, головній частині чи методах подолання протиракетної оборони. Фактично “Сармат” ― недопрацьована, недосконала, сира ракета”, ― підкреслюють у ГУР.

Як зазначають у розвідці, залишаються неподоланими складнощі Росії й у її намірах вдосконалити повітряний компонент стратегічних ядерних сил. У межах часткової модернізації радянських бомбардувальників Ту-160 та Ту-95С росіяни мають здатність щорічно опрацьовувати 1-2 літаки.

Заплановане на 2023 рік постачання нових стратегічних бомбардувальників Ту-160М2 перенесене на більш пізній термін, оскільки росіяни так і не змогли відновити виробництво нової версії двигунів НК-32.

“Усі перелічені проблеми стратегічних ядерних сил Росії ― прямий наслідок санкційної політики цивілізованого світу проти Москви за розв’язану нею війну проти України, а також неспроможності науково-технічної та промислової баз терористичної Росії виготовити необхідні компоненти на заміну імпортним”, ― підсумовують у ГУР.

Читайте також:
Ядерна зброя та Україна: еволюція російських фейків та їхня мета

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна