Наступного року Україна припинить транспортувати російський газ до Європи

НАК “Нафтогаз України” не продовжуватиме транзит російського газу після закінчення терміну дії контракту наприкінці 2024 році.

Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода”.

За словами Чернишова, Росія вже зараз не виконує свої зобов’язань за контрактом, сплативши не більше як 70% від вказаної в ньому сумі.

“Газпром” не сплачує за своїм контрактом по цьому напряму, тому “Нафтогаз” недоотримує обсяги фінансування для того, щоб фактично забезпечувати транзит, і виконує свої зобов’язання незалежно від того, подаючи позови проти “Газпрому” для виконання своїх зобов’язань. Але при цьому ми резервуємо всі потужності і точки виходу з України для того, щоб бути готовим для виконання контрактних зобов’язань і підтримки наших європейських партнерів”, — зазначив він.

Як наголосив Чернишов, Україна не ініціюватиме продовження транзиту газу, тож після завершення дії контракту наприкінці 2024 року транзит зупиниться. ЄС же планує повністю відмовитися від споживання російського газу до 2027 року, тому не наполягає на продовженні українського транзиту.

“Я особисто мав перемовини в Європейському Союзі, в Єврокомісії з відповідними керівниками стосовно цього, і ми не відчуваємо якихось сигналів до “Нафтогазу” чи до України стосовно продовження цього транзиту”, — наголосив він.

Читайте також:
Суд у Гаазі зобов’язав РФ виплатити $5 млрд компенсації за збитки “Нафтогазу” в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна