ЄС відстає від планів передати ЗСУ мільйон артснарядів до березня 2024 року, – Bloomberg

Європейський Союз відстає від планів надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року. Це потенційно дає російським військам перевагу в постачанні боєприпасів.

Про це 26 жовтня пише Bloomberg з посиланням на джерела.

ЄС пообіцяв надати Україні артилерійські боєприпаси протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

Втім, минуло вже більше половини цього часу, але план виконаний лише на 30%. Виходячи з обсягу контрактів, підписаних на сьогодні, ЄС ризикує не досягнути своєї цілі.

Також джерела зазначають, що кілька держав-членів Євросоюзу приватно звернулися до відділу зовнішньої політики блоку з проханням продовжити цей термін.

Сполучені Штати, які мають на меті збільшити власне виробництво приблизно до 1 мільйона снарядів на рік у 2024 році, закликали ЄС активізувати свої зусилля. Представники Білого дому відмовилися від коментарів.

Оскільки контрнаступ України досягає обмеженого прогресу, а союзники готуються до тривалої війни, постачання боєприпасів, обіцяні ЄС, мають вирішальне значення для того, щоб допомогти Україні не відставати від виробництва Росії.

“За деякими оцінками, наступного року російські заводи поставлять 2 мільйони патронів, тоді як Москва також отримала постачання з Північної Кореї та продовжує шукати снаряди радянських часів”, – зазначає Bloomberg.

Союзники сподівалися, що їхня спільна підтримка зрівняється з Росією за обсягом і що Київ матиме перевагу завдяки кращим стандартам західних снарядів і зброї, сказав один із співрозмовників агентства.

Президент Володимир Зеленський заявив, що він стурбований тим, що війна Ізраїлю та ХАМАС відверне увагу США та їхніх союзників від боротьби України за повернення своєї території від російських загарбників.

“Лідери України вже були неспокійні після того, як президент Джо Байден скасував пакет допомоги Україні згідно з угодою з республіканцями 1 жовтня, щоб запобігти закриттю уряду. Зараз Байден вимагає понад 60 мільярдів доларів допомоги для України, а також додаткової допомоги для Ізраїлю, але він може зіткнутися з опором законодавців-республіканців, які стали ще обережніше надсилати додаткові гроші Києву”, – пише видання.

Читайте також:
Республіканці в Сенаті США хочуть розділити допомогу Україні та Ізраїлю, – WSJ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.