“Молодий Степан Бандера” із 32 омбр проти російських “ланцетів”. ВІДЕО

 

На сході Харківської області російські війська не припиняють спроб знову прорватись до Куп’янська. Місто, звільнене Збройними силами України у вересні 2022 року, перебуває під постійними ударами російських ракет та авіації. Наша оборона на підступах до Куп’янська тримається, але воїнам вкрай важко, адже штурми не припиняються ні на день. Тепер ворог намагається атакувати малими групами.

Удар на Куп’янському напрямку тримає новостворена 32-га окрема механізована бригада ЗСУ. Її формували для нашого наступу на Півдні, оснащували американською бронетехнікою. Однак тепер доводиться відбивати ворога на Харківщині.

“Ситуація дуже напружена. Протягом тижня відбуваються постійні штурмові дії противника. Максимум намагаємося утримувати свої позиції, не відходити. Але… тяжко… На день вони можуть починати штурми разів три-чотири. І кожного разу їх іде все більше. Скільки їх не відбивай, їх повертається більше”, – коментує військовослужбовець одного з підрозділів 32 омбр Іван, дивлячись на екран ноутбука на командному пункті.

На моніторі – картинка, яку передає наш безпілотник: російські піхотинці короткими перебіжками або повзком намагаються просуватися вперед пересіченою місцевістю. У рації чути, як інші наші підрозділи просять допомоги. “Надаємо допомогу людьми, артилерією, мінометами”, – пояснює Іван.

Як і Іван, в останні дві доби майже не спав Ярослав, офіцер 32-ї бригади.

“Чому очі червоні? Бо вчора була напружена ситуація. Безперервно кацапи штурмують, не дають поспати. Дуже важко хлопцям, морально й фізично. Тим більше, що вже осінь, дощ, грязюка. Дуже тяжко нам це дається”, – ділиться Ярослав.

Бійці розповідають, що росіяни постійно ведуть розвідку наших позицій, і кількість їхніх БПЛА у небі переважає.

Крім дронів-розвідників, окупанти масово застосовують ударні дрони. Вадим, боєць-зенітник 32 омбр, бачить закономірність: спершу росіяни запускають розвідувальний БПЛА ZALA, а за ним – майже обов’язково іде ударний “Ланцет”. Тому варто намагатися насамперед збивати “зали”.

Однак і з “ланцетами” зенітники 32-ї бригади борються досить ефективно.

Командир зенітного підрозділу Ярослав, схожий на молодого Степана Бандеру, розповідає, що за день вони фіксують приблизно 15 повітряних цілей ворога. Ударні дрони цілять здебільшого по нашій артилерії. “Але ми позавчора, наприклад, збили три такі дрони”, – зазначає старший лейтенант.

Офіцер показує цілу “експозицію” крил від збитих ударних дронів – “баражуючих боєприпасів”. Причому пояснює, що раніше “ланцети” були менших розмірів, а надалі крила стали майже метровими – залежно від збільшення бойової частини і обсягів вибухової речовини.

Хлопці сміються: рашисти з орфографічними помилками писали на крилах дронів “За детей донбаса”, “За Илюху”, “Хохлы сос…”. А прочитати ці написи вдалося якраз тому, що щось пішло не так – безпілотники були збиті і до цілей не долетіли.

Про все це дивіться і слухайте у відеорепортажі “Новинарні” з Куп’янського напрямку:

Читайте і дивіться також:
Самохідна артилерія 67 омбр ДУК в дуелях під Лиманом. ВІДЕО


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.