Звернення Байдена: “Ми не допустимо перемоги таких терористів, як ХАМАС, і тиранів, як Путін”

Президент США Джо Байден звернувся до американського народу зі спеціальною промовою, в якій засудив дії бойовиків ХАМАС і президента РФ Володимира Путіна, наголосивши, що напад терористів на Ізраїль і вторгнення російських військ в Україну мають спільні мотиви.

Про це він сказав у зверненні з Овального кабінету в прайм-тайм за Вашингтоном 19 жовтня (3-тя година ночі 20 жовтня за Києвом), повідомляє “Голос Америки“.

Байден наголосив на необхідності підтримати як Україну, так і Ізраїль в переломний момент історії. Він також звернувся до Конгресу США із закликом підтримати нове фінансування програм допомоги, щоб зупинити терор ХАМАСу та агресію Путіна.

“Я знаю, що ці конфлікти можуть здаватися далекими. Природне запитання: чому це важливо для Америки? …Історія навчила нас, що коли терористи не платять ціну за свій терор, коли диктатори не платять ціну за свою агресію, вони викликають ще більше хаосу і ще більше руйнувань”, – пояснив президент США.

Байден, який щойно повернувся з Ізраїлю, сказав, що його серце розбите через події і жертви на Близькому Сході.

Він також наголосив на тому, як українці постраждали після російського вторгнення:

“Ми не забули про масові поховання, знайдені тіла зі слідами тортур, зґвалтування, які росіяни використовували як зброю, і тисячі й тисячі українських дітей, насильно вивезених до Росії, вкрадених у батьків”.

“ХАМАС і Путін представляють різні загрози. Але у них є дещо спільне: обоє хочуть повністю знищити сусідню демократію. Повністю знищити”, – підкреслив президент США.

Він також зауважив, що ХАМАС не представляє палестинський народ, а тільки використовує цивільних як живий щит, через що страждають невинні палестинські сім’ї.

“Ми не можемо дозволити, щоб дріб’язкова партійна політика завадила нам втілити нашу відповідальність як великої нації.

Ми не можемо допустити і не допустимо перемоги таких терористів, як ХАМАС, і тиранів, як Путін.

Я відмовляюся дозволити цьому статися. Ми повинні пам’ятати, хто ми є. Ми Сполучені Штати Америки! Немає нічого недосяжного для нас. Якщо ми діємо разом”, – закликав президент американців до єдності.

Він також згадав день, коли відвідував Україну: “Українці борються сьогодні за те, за що ми боролися 250 років тому – свобода, незалежність, самовизначення. Коли я йшов Києвом із президентом Зеленським і вдалині чув сигнал повітряної тривоги, я відчув те, у що завжди вірив: Америка – це маяк для світу”.

Якщо не зупинити терористів, то загрози для США та світу продовжать зростати, попередив Байден.

Якщо ми не зупинимо жагу Путіна до влади і контролю в Україні, він не обмежиться Україною”, – наголосив він.

Заклик до Конгресу

Окремо під час виступу Байден попросив Конгрес докласти зусиль, щоб постачання Україні необхідної для захисту зброї не переривалися, “щоб Україна могла припинити жорстокість” вторгнення РФ.

Президент оголосив, що у п’ятницю, 20 жовтня, надішле до Конгресу нагальний бюджетний запит для “фінансування потреб американської національної безпеки, щоб підтримати наших критично важливих партнерів, включаючи Ізраїль та Україну”.

Він також пояснив, що допомога Україні допомагає створити робочі місця в Америці:

“Ми відправляємо Україні техніку, яка лежить у нас на складах. І коли ми використовуємо гроші, надані Конгресом, ми таким чином поповнюємо наші власні запаси новим устаткуванням, зброєю, яка захищає Америку і яка виготовлена в Америці”.

Розмова з Зеленським

За кілька годин виступу перед американцями Байден поспілкувався телефоном із президентом України Володимиром Зеленським.

Зеленський у традиційному вечірньому зверненні назвав цю розмову “змістовною та союзницькою” й наголосив, що це “сильний сигнал підтримки – стільки, скільки потрібно, щоб перемогти”.

Також, за його словами, вони з Байденом обговорили подальші спільні кроки в захисті свободи, зокрема оборонну підтримку.

“Серед іншого – те, що “атакамси” можуть допомогти нам прискорити звільнення України від окупанта. Звичайно, ми говорили й про збереження допомоги Україні наступного року – про вагомий пакет підтримки для нашої держави”, – зазначив президент.

Читайте також:
Байден проситиме Конгрес про $60 млрд для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна