Болгарія та Румунія почали розміновувати Чорне море за маршрутом зернового коридору, – BlackSeaNews

Мінно-тральна група ВМС Болгарії та Румунії почала розчищати акваторію Чорного моря біля болгарського узбережжя на маршруті нового морського коридору України.

Про це повідомив у четвер, 19 жовтня, керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

“Наші чорноморські сусіди демонструють на диво стислий період від ухвалення рішення про створення мінно-тральної групи до початку практичної роботи”, — написав він.

За словами Клименка, рішення ухвалили 12 жовтня під час засідання Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн), а кораблі вийшли в море вже з 16 жовтня. Він також зазначив, що мінно-тральна група не обмежується територіальними водами Болгарії, а й працює в прилеглій зоні, де проходить новий український коридор.

BlackSeaNews та Інститут Чорноморських стратегічних досліджень ідентифікували п’ять із семи кораблів мінно-тральної групи:

  • мінний загороджувач  (бортовий 32) Цибър — ВМС Болгарії;
  • фрегат (41) Дръзки — ВМС Болгарії;
  • сторожовий корабель (11) Смели — ВМС Болгарії;
  • фрегат (42) Верни — ВМС Болгарії;
  • морський тральщик (30) Slt. Alexandru Axente — ВМС Румунії;
  • два тральщики ВМС Болгарії.

Агентство Bloomberg раніше повідомляло, що Туреччина, Румунія і Болгарія обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні води через війну Росії проти України. Рішення про «тристоронню ініціативу» ухвалили на полях засідання міністрів оборони країн НАТО у штаб-квартирі Альянсу 12 жовтня.

Читайте також:
Путін наказав патрулювати небо над Чорним морем літаками з “Кинджалами”. У ПС відреагували

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна