Рада не підтримала закон про передачу ПДФО від місцевих рад на військо

Верховна Рада не прийняла законопроєкт №10037 про вилучення з місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) від зарплат військовослужбовців.

Про це 17 жовтня повідомила народний депутат Ірина Геращенко від партії “Європейська солідарність”.

“За” такі зміни до закону про підтримку обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України проголосувало 223 депутати, тоді як для ухвалення рішення потрібно щонайменше 226.

“ЄС” зробила все, аби захистити місцеві громади! Ми це зробили!!!” – написала Геращенко.

Законопроєкт відправили на повторне друге читання – це рішення підтримали 265 парламентаріїв.

“У період дії воєнного стану всі доходи від ПДФО з зарплат військових планували спрямувати до спецфонду держбюджету, де влада безконтрольно їх витрачатиме. Це наступ на місцеве самоврядування. За це проголосували й мажоритарники – слуги. І це ганьба.

Ще одна проблема цього закону – він вступає в дію не з нового бюджетного року, а вже в 2023-му, отже, всі залишки коштів місцевих бюджетів від ПДФО заберуть вже зараз А це – 64% доходів місцевих бюджетів. Отже, регіони залишаються оголеними. При цьому ці кошти йдуть не на Міністерство оборони”, – пояснила нардепка та прикріпила фото голосування по фракціях.

Як видно, законопроєкт не підтримали “ЄС”, “Батьківщина”, “За майбутнє”, половина фракцій “Голос” і “Довіра”, більшість позапартійних, а також 64 “слуги народу”.

Голосування по фракціях

Ірина Геращенко заявила, що влада планувала ці кошти в повному обсязі зарахувати до спеціального фонду Державного бюджету України та спрямувати у таких пропорціях та за такими напрямами:

  • 50% – Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання;
  • 50% – Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості на виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення.

Читайте також:
Рада додатково спрямувала 300 млрд на оборону: ухвалено закон про зміни в бюджет-2023

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна