Шпигун РФ влаштувався до міжнародної організації в Одесі – запакувала СБУ

Контррозвідка Служби безпеки викрила в Одесі ворожого агента, який діяв за завданням головного управління генштабу ЗС РФ – зловмисник розвідував позиції Сил оборони на території регіону.

Про це у п’ятницю, 13 жовтня, повідомила пресслужба СБУ.

“Для маскування розвідувально-підривної діяльності він влаштувався водієм до місцевого осередку міжнародної благодійної організації. Діючи під прикриттям, одесит об’їжджав територію міста, де намагався виявити ключові укріпрайони та інші місця базування підрозділів ЗСУ”, – йдеться в пресрелізі.

Також ворога цікавили ймовірні маршрути переміщення українських військ у напрямку південного фронту.

За даними слідства, поплічником агресора виявився місцевий житель, який ще у 2014 році за вказівкою спецслужб рф проводив активну діяльність у проросійських організаціях. Але тоді, після провалу кремлівського проєкту «російської весни» на Одещині, куратори перевели свого поплічника у «режим очікування».

Невдовзі після 24 лютого 2022 року на фігуранта дистанційно вийшов резидент агентурної мережі ГРУ з території РФ та «активував» свого інформатора для збору розвідувальних відомостей в обласному центрі.

Для комунікації з окупантами фігурант використовував заздалегідь відпрацьовані канали зв’язку через месенджери.
Під час обшуку у зловмисника вилучено зброю з боєприпасами та мобільний телефон із доказами його листування з агресором.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.
Встановлено, що резидент затриманого агента був ще і куратором диверсанта, якого СБУ затримала в минулому році. За матеріалами української спецслужби, у травні цього року він отримав довічне ув’язнення.

Читайте також:
В Одесі запакували ворожого агента, який прикидався рятувальником та коригував удари РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна