Радіодиктант 2023: коли відбудеться, хто напише та читатиме

Радіодиктант національної єдності 2023 року пройде 27 жовтня — у День української писемності та мови. Він почнеться об 11:00.

Про це повідомила “Новинарні” 11 жовтня пресслужба Суспільного мовлення.

Цьогоріч авторкою тексту Радіодиктанту стане письменниця, поетеса, перекладачка, лауреатка Шевченківської премії 2022 року Катерина Калитко.

Читатиме Радіодиктант національної єдності актор, театральний режисер, виконавець ролі брата Олекси Довбуша у популярному фільмі “Довбуш” Олексій Гнатковський.

До методичної роботи над Радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

“Ми проводимо Радіодиктант національної єдності вже 23-й рік поспіль. Проводимо його не для перевірки знань, а задля об’єднання всіх українців, усіх хто знає і шанує українську мову: як в Україні, так і за її межами. Де б ви не були й чим би не займалися, якщо ви можете знайти час і безпечне місце — долучайтеся до найбільшої унікальної акції єднання на всіх контентах світу. Єднаймося й пишімо Радіодиктант разом!” — закликав Дмитро Хоркінчлен правління Суспільного Мовлення, відповідальний за платформи радіо, телебачення та діджиталу.

Радіодиктант давно вийшов за межі радіоефіру — Суспільне транслює його на всіх платформах: телебаченні, радіо та діджиталі. 27 жовтня об 11:00 Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях Українського радіо та радіо “Культура”, наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу “Суспільне Культура”, на ютуб-каналі Українського радіо і на фейсбук-сторінках Суспільного.

Передісторія

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Радіодиктант у 2022 році написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції “Академік Вернадський” в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція УР отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн. Без помилок текст диктанту не написав ніхто (насамперед через авторську пунктуацію).

Авторкою тексту диктанту-2022 була Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка. Читала диктант народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Читайте також:
Опубліковано текст Радіодиктанту національної єдності-2022

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна