Байден розглядає “одноразовий” $100 млрд пакет допомоги Україні на період до виборів, – ЗМІ

Президент США Джо Байден має намір звернутися до Конгресу з проханням виділити найбільший за весь час пакет допомоги Україні розміром до 100 мільярдів доларів.

Про це 7 жовтня повідомляє The Telegraph із посиланням на поінформовані джерела.

За цими даними, “одноразовий” законопроєкт президента-демократа про фінансування підтримки України може бути прийнятий на період до наступних президентських виборів у США, щоб вийти з глухого кута з республіканцями в Конгресі.

Деякі чиновники вважають, що ухвалення єдиного пакету обсягом до 100 мільярдів доларів може дати адміністрації Байдена найкращий шанс забезпечити неперервне фінансування допомоги Україні до виборів, які мають відбутися у США в листопаді 2024 року. Цей крок дозволить уникнути подальших дебатів у Конгресі щодо витрат на Україну наступного року.

“Ідея “великого пакету” твердо підтримується багатьма в адміністрації”, – повідомило виданню джерело, знайоме з ходом дискусії.

Лідер республіканців Дональд Трамп і двоє інших провідних претендентів на посаду президента від Республіканської партії неодноразово критикували Байдена через допомогу Україні, стверджуючи, що гроші могли бути витрачені на внутрішні цілі США. При цьому підтримка надання зброї Україні серед американців також знижується.

За словами двох інформованих джерел, відставка спікера Палати представників, республіканця Кевіна Маккарті може ускладнити для Байдена можливості проводити через Конгрес періодичні витрати на Україну, що змусить його змінити підхід.

Представник адміністрації США повідомив The Telegraph, що Білий дім “не ухвалює жодних рішень щодо того, чи робити один великий пакет, або про те, якою буде його сума” до завершення виборів на заміну спікера Маккарті, які мають початися в середу. Але великий пакет для фінансування допомоги Україні до листопада 2024 року є “одним із варіантів”, що розглядаються.

Деякі республіканці виступатимуть проти “єдиного” законопроєкту про витрати на Україну, і, можливо, Байдену доведеться піти на поступки щодо прикордонного контролю та інших правих тез у США в обмін на те, що новий спікер винесе його запит на голосування, пише видання.

Водночас The Telegraph прогнозує, що, якщо “єдиний пакет” допомоги Україні дійде до голосування в Палаті представників, він, швидше за все, пройде за підтримки майже всіх демократів і близько половини представників республіканців. Фінансування України також має підтримку значної більшості в Сенаті.

Від початку війни в лютому 2022 року Конгрес схвалив чотири військові пакети підтримки на загальну суму близько 113 мільярдів доларів. З цієї суми близько 73 мільярди було безпосередньо передано Києву готівкою або у вигляді озброєння, взятого з американських арсеналів. Найбільший пакет у розмірі 45 мільярдів доларів був ухвалений у грудні 2022 року, але він вичерпується.

За словами представника адміністрації, Байден планує “велику” промову щодо України, яка “спробує об’єднати Америку навколо того, чому так важливо підтримувати Україну і як багато поставлено на карту”.

Дата виступу ще не призначена, але, ймовірно, він відбудеться після того, як буде обраний наступний спікер Палати представників.

Читайте також:
Наступного тижня на Рамштайні США оголосять про новий пакет допомоги Україні, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна