Відкриття і синтез квантових точок: Нобелівську премію-2023 з хімії присудили трьом ученим, серед них – росіянин

У 2023 році Нобелівську премію з хімії присудили Монгі Г. Бавенді, Луїсу Е. Брусу та Олексію І. Єкімову за відкриття та синтез квантових точок.

Про це повідомив Нобелівський комітет у середу, 4 жовтня.

Зазначається, що ці частинки мають унікальні властивості і зараз освітлюють комп’ютерні монітори та екрани телевізорів на основі технології QLED. Вони також додають нюанси світлу деяких світлодіодних ламп, а ще біохіміки та лікарі використовують їх для картографування біологічних тканин.

Дослідники спочатку використовували квантові точки для створення кольорового світла. Вони вважають, що в майбутньому квантові точки можуть сприяти створенню гнучкої електроніки, мініатюрних датчиків, тонких сонячних елементів та, можливо, зашифрованого квантового зв’язку.

Один з номінантів, Олексій Єкімов, є вихідцем з Росії. У 1945 році він народився у колишньому СРСР. Працював доктором філософії в Фізико-технічному інституті імені Іоффе у Санкт-Петербургу. З 1999 року він живе у Сполучених Штатах та працює в компанії Nanocrystals Technology Inc.

Читайте також:
Нобелівську премію-2023 з фізики отримали троє науковців за експерименти зі світлом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна