47% молоді має намір повернутися в Україну з Польщі після завершення війни, – опитування

Трохи менш як половина молодих вимушених переселенців мають намір повернутися в Україну з Польщі після завершення війни в Україні. Більше половини молоді в Україні не хотіли б переїжджати в інше місце та хочуть брати участь у процесах відбудови.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать результати опитування молоді, проведеного Центром аналізу та соціологічних досліджень (CISR) Міжнародного республіканського інституту США (МРІ) у межах програми USAID “Мріємо та діємо”. Опитування проводилося серед української молоді віком 10-35 років, яка проживає в Україні та переїхала до Польщі після 24 лютого 2022 року.

“Серед української молоді, яка зараз проживає в Польщі, 61% молоді віком 16-35 років не були в Україні після переїзду до Польщі. 47% мають намір повернутися в Україну після завершення війни, 19% планують повернутися незабаром, а 11% – через деякий час. 15% молоді не планують повертатися взагалі”, – ідеться у звіті МРІ.

Молодь, яка проживає в Україні та Польщі, практично однаково переконана в перемозі України у війні – 98% та 97% відповідно, а також хоче брати участь у процесах відбудови.

За даними соціологів, 65% молодих людей віком 16-35 років, яка проживає в Україні, не хотіли б переїжджати в інше місце.

Основні причини, чому молодь не хоче змінювати місце проживання, – це задоволення своїм теперішнім місцем проживання (44%), родина та друзі (40%), достатнє фінансове забезпечення для життя (20%), патріотизм (15%).

89% молоді віком 16-35 років, яка проживає в Україні, бачить майбутнє України обнадійливим. Серед молоді, яка переїхала до Польщі, цей показник становить 81%.

За даними опитування, велика кількість молоді жертвує гроші на військові та соціальні потреби – 92% та 76% в Україні та Польщі відповідно.

Серед української молоді у Польщі 65% зазначили, що були волонтерами, а 45% робили грошові пожертви не рідше як раз на місяць.

Молодь рішуче налаштована брати участь у процесах відбудови України. Таке бажання висловили 79% респондентів в Україні та 83% – у Польщі.

Молодь віком 13-15 років, яка проживає в Україні, назвала найбільш бажані для себе професії – ІТ-сектор (17%), лікар (10%), юрист (9%), дизайнер (8%), кухар (6%), військовий (5%), психолог (5%).

Серед молоді, яка переїхала до Польщі та знайшла нову роботу, 58% працює на польську компанію, 22% – на українську компанію, розташовану в Польщі, 12% – на іншу іноземну компанію, 2% – на українську компанію віддалено.

“Серед української молоді віком 16-35 років в Україні зросла толерантність до меншин – представників ЛГБТК+ (із 42% у 2021 році до 59% у 2023 році) та ромів (із 29% у 2021 році до 40% у 2023 році). Більшість молоді – понад 94% – зазначають, що їм комфортно спілкуватися з людьми з інвалідністю, людьми іншого кольору шкіри, військовослужбовцями та внутрішньо переміщеними особами. Толерантність до українців, які розмовляють російською мовою, становить 69%, а до одностатевих пар – 67%”, – ідеться у звіті.

Інфографіка “Українська молодь сьогодні – 2023 (Україна)”
Повні результати опитування (Україна)

Інфографіка “Українська молодь сьогодні – 2023 (Польща)”
Повні результати опитування (Польща)

Опитування молоді 2021

Методологія

Опитування в Польщі було проведено Соціологічною групою “Рейтинг”, а в Україні – компанією Info Sapiens на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI) та Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). Дані опитувань були проаналізовані Центром аналізу та соціологічних досліджень (CISR) Міжнародного республіканського інституту. При проведенні опитування Група “Рейтинг” та Info Sapiens дотримувалися національних та міжнародних стандартів етики досліджень.

Це дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цього матеріалу є відповідальністю IRI  і необов’язково відображає погляди IREX, USAID чи Уряду Сполучених Штатів. 

Читайте також:
Попри війну, 70% українців вважають себе щасливими, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна