У ПАРЄ заявили, що Путін перетворив РФ на диктатуру

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з правових питань та прав людини заявив, що Володимир Путін, перебуваючи на посаді президента, перетворив Росію на фактичну диктатуру. 

Про це заявили в пресслужбі ПАРЄ 12 вересня, передає “Європейська правда“.

У Комітеті висловили занепокоєння щодо законності поправок до конституції РФ, які дозволили очільнику Кремля обіймати свою посаду до 2036 року.

Ці поправки внесли у конституцію РФ у липні 2020 року. Вони передбачають зняття обмежень на президентський термін та дозволяють російському диктатору залишатися на посаді до 2036 року, тобто до його 83-річчя.

“Величезна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила Російську Федерацію на фактичну диктатуру”, – заявили парламентарі.

Комітет нагадав про висновки Венеціанської комісії Ради Європи про те, що “звільнення від обмеження терміну дії для чинного президента порушує як конституцію Росії, так і принципи міжнародного права”.

А також наголосив, що російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатура “становить загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності її сусідів”, як це визначено у статті 2 Статуту ООН

У заяві парламентарі також підтвердили свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включаючи Путіна, до відповідальності, зокрема за анексію Криму, війни на території Донецької та Луганської областей України та збиття рейсу MH17.

Читайте також:
“Дракон у нас не з’явиться”: Зеленський прокоментував ймовірність диктатури в Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна