128-ма бригада на Запорізькому напрямку застосувала проти росіян танк-камікадзе. Його вів колишній заробітчанин із Закарпаття

Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ використали проти росіян у Запорізькій області трофейний танк-“камікадзе” − він підірвався поблизу позицій ворога, а доправив його туди механік-водій Василь Дудинець.

Про це в неділю, 10 вересня, повідомив пресофіцер закарпатської бригади Ярослав Галас.

“128 огшбр застосувала в Запорізькій області проти росіян нову тактику – трофейний танк-камікадзе. Перед ворожими укріпленнями танк підірвався на міні, але вибух від детонації закладеного боєкомплекту був такий, що більше з тих позицій нашу піхоту ніхто не тривожив”, – написав Галас.

За його словами, найнебезпечнішу роль в операції виконав механік-водій. Він мав довезти обкладений вибухівкою танк до ворожих позицій на відстань пострілу.

“Що відчуває людина, яка веде нашпигований вибухівкою й снарядами танк до ворожих позицій, а за кількасот метрів до ворога має вискочити на ходу й підірвати танк дистанційним пультом?” – зазначив Галас.

Виконати це завдання взявся Василь Дудинець із Мукачева − “простий чоловік, заробітчанин, який багато років працював у Чехії”. Він сам пішов у військкомат на початку березня 2022 року, на другий день після хрестин доньки.




“Звичайно, я розумів, що можу не повернутися. Але якби в танк влучили і здетонувала вибухівка, то це була б миттєва смерть. Тобто все зрозуміло – ти або живий, або мертвий. Це не той варіант, що відірвало руку й ногу і потім тебе дружина чи діти катають на інвалідному візку й підносять воду. Для мене краще повернутися неушкодженим або швидка смерть. Ось чому я зразу погодився, коли командири розповіли про бойове завдання”, – розповів Дудинець.

“Для чого всі ми сюди прийшли? Треба чимшвидше закінчувати війну, повертатися додому й виховувати своїх дітей”, – додав танкіст.

Галас зазначив, що після успішно виконаного завдання за Дудинцем закріпився позивний “Камікадзе”.

Читайте також:
Нова війна Мерліна, або Як молодий ром із Закарпаття на війні виборює українську незалежність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна