Методи ефективного налаштування газового котла для економії газу ℗

Правильність роботи побутового приладу обумовлена не тільки правильністю її монтажу та технічними параметрами, але й ефективністю налаштувань приладу, правильним доглядом за ним та особливостями експлуатації. Найбільш наочний приклад в цьому випадку – побутовий газовий котел. При правильному обслуговуванні такого приладу, та його ефективному використанні, як запевняють у київському сервісному центрі https://nadomu.kiev.ua/, ми отримаємо не тільки комфорт в побуті, але й економію у витраті ресурсів.

Розуміння роботи газового котла: базові принципи

Основних призначень в роботі побутового газового котла може бути, як одразу два, так і усього лише одне. Це залежить від типу встановленого газового котла – він може бути двоконтурним або одноконтурним. Одноконтурний газовий котел призначається виключно для обігріву приміщення, тоді як його двоконтурний аналог спроможний виконувати другу важливу функцію, а саме забезпечувати гаряче водопостачання будинку.

Таким чином розуміємо, якщо домогосподарство не забезпечено гарячим водопостачанням, використання одноконтурного котла може виявитися не раціональним, адже в такому випадку необхідно придбати додатковий прилад для нагрівання води.

В основі роботи газового котла використовується принцип нагріву води за допомоги використання газу. При обігріві приміщення вода використовується як теплоносій, а газ є ресурсом, завдяки якому відбувається нагрівання. Таким чином, найефективніше використання приладу приводить нас до раціоналізації витрат газу при якісному та достатньому нагріванні води.

Ключові засоби оптимізації газового котла для економії газу

Безумовно, можна просто увімкнути газовий котел та насолоджуватися теплом в будинку, коли за вікном міцний мороз. Але в такому випадку ми ризикуємо отримати неприємну звістку від комунальної служби у вигляді платіжки за газ, в якій буде вказана кругленька сума. Відповідно , варто б задуматись про економію, яка дозволить зберігати родинний бюджет.

Для початку варто звернути увагу на погоду за вікном. Вона не постійна, адже є дні, коли особливо холодно, а є ті, коли дещо тепліше. Тому цілком логічно, що потужність роботи газового котла можна міняти на панелі керування, а саме, зменшувати інтенсивність нагрівання води у дні, коли погода більш м’яка, а на вулиці стає тепліше. Такий крок зробить витрати газу на опалення в рази меншими.

Додатковим помічником в такому заході може виявитися термостат, який спроможний контролювати поточну температуру в приміщенні. Завдяки термостату можна легко встановити бажану температуру у кімнатах, а котел підтримуватиме її. Так ми не ризикуємо нагріти будинок до надто високої температури, коли стане дуже жарко, що призводить до надмірного використання газу.

Також можна вдатися до програмування котла по опаленню приміщення за розкладом. Це достатньо розумно, адже ми далеко не завжди знаходимося вдома та сильно опалювати будинок в той час, коли нікого немає, нераціонально. Можна встановити графік роботи котла, коли він буде збільшувати інтенсивність опалення і ті години, коли ви вдома та зменшувати його до мінімуму, коли вдома нікого немає. Це можна зробити на панелі керування за допомогою програматору.

Комплексне використання подібних заходів допоможе значно скоротити витрати газу при опаленні та зекономити багато грошей.

Професійне обслуговування та його роль в економії газу

Професійне обслуговування газового котла є обов’язковим, адже в іншому випадку ефективність роботи пристрою знижується в рази, тоді як підвищуються витрати основних ресурсів на обігріві, таких як газ. Іншими словами, котел працює гірше, а платити за його роботу необхідно більше.

В програму професійного обслуговування газового котла входять наступні заходи:

  • Чищення димаря від продуктів згоряння та стороннього бруду;
  • Перевірка та чищення фільтрів в системі водопостачання;
  • Чищення системи від накипу;
  • Тестування справності клапанів;
  • Перевірка елементів котла на виникнення корозії, окислення;
  • Тестування режимів роботи газового котла на всіх доступних режимах.

Для ефективної роботи газового котла необхідно проводити регулярні профілактичні сезонні роботи. Самостійно провести повний обсяг робіт буде достатньо трудомістким процесом, тому рекомендовано звернутися до майстра.

Підсумки. Ефективність та економія при правильному налаштуванні газового котла 

Як видно з вищенаписаного, оптимізація та правильне налаштування режимів роботи газового котла грає важливу роль в економії ресурсів, що витрачаються і, як результат, підвищує ефективність роботи самого котла. У підсумку ми можемо досягти бажаної комфортної температури в гарячому водопостачанні та опаленні будинку, при цьому раціоналізуючи оплату комунальних послуг.

Також вкрай важливою є регулярна сезонна профілактика газового котла, адже без неї ефективність роботи приладу значно знижується, а платіжки за послуги стають більшими.

Матеріал публікується на правах реклами ℗


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна