Литва й Україна відзначають річницю перемоги над московитами під Оршею

У п’ятницю, 8 вересня, у Вільнюсі й Києві відзначають 509-річчя битви під Оршею. Цього дня 1514 року військо Великого князівства Литовського на чолі з гетьманом Костянтином Острозьким розгромило московське військо на чолі з Іваном Челядніним.

Про це повідомляє литовський суспільний мовник LRT.

З цієї нагоди у Вільнюсі відбувається хода та виступ оркестру Литовської армії. У пам’ятну дату військовослужбовці роти почесної варти підняли над Великокнязівським палацом історичний прапор Литви.

Цього ж дня в литовській столиці запланована військово-історична конференція “Уроки Оршанської битви з погляду сучасної війни”, на якій оцінять значення досвіду Битви під Оршею для сучасної військової справи. З доповідями виступлять військові історики інституту військової справи навчально-доктринічного управління ЗС Литви, військового музею ім. Вітаутаса Великого та Вільнюського університету.

Посол Литовської Республіки Вальдемарас Сарапінас на урочистостях у Києво-Печерській лаврі. Церемонія відкриття барельєфу на честь святого князя Костянтина Острозького. Фото: Ростислав Мартинюк

У Києві в п’ятницю відбулася церемонія відкриття барельєфа на честь святого князя Костянтина Острозького на стіні Успенського храму Києво-Печерської лаври. Під час урочистостей до присутніх українською мовою звернувся посол Литовської Республіки Вальдемарас Сарапінас.

Посол Литовської Республіки Вальдемарас Сарапінас із дружиною на урочистостях у Києво-Печерській лаврі. Фото: Ростислав Мартинюк

Біля гробівця князя Острозького в соборі Тарас Компаніченко та бійці полку імені Кастуся Калиновського виконали один із бойових славнів часів ВКЛ.

Православна Церква України сьогодні також відзначає велике свято Різдва Пресвятої Богородиці за новим календарем.

Читайте також лонгрід “Новинарні“:
Князь Костянтин Острозький: бив МСК, коли це ще не було мейнстрімом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна