“Під час виходу з Іловайська бригада за день втратила 70 бійців. Зараз я навіть не уявляю масштаби втрат”, – пресофіцер 93 омбр

Ірина Рибакова,
пресофіцер 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”

(FB)

Колись ми всі порахували, скільки у нас загиблих у цій війні. Порівняли Книгу пам’яті, яку онлайн вели волонтери і журналісти, Книгу пам’яті, яку вів ГШ, і з якої береться інформація для церемонії Дзвонів пам’яті, а також наші бригадні списки втрат.

Ми багато разів перебирали прізвища тих, хто загинув у перші роки російської агресії: Іловайськ, ДАП, Піски. Ми з’ясовували обставини кожної смерті: оце група підірвалася, а тут прилетіла міна, а там командиром був полковник з ОК “Схід”, а то хлопці ходили на бойовий вихід і не повернулися, а ця жінка несла ліки хворому, і почався обстріл. Найжахливіше для мене було читати про втрати 29-го серпня 2014 року, коли під час виходу з Іловайського оточення бригада за день втратила 70 бійців загиблими і 14 безвісти зниклими. Думала: ну як так, десятки загиблих за день?

Але все це було до повномасштабного вторгнення. Зараз я навіть не уявляю масштаби втрат. Коли ти навіть можеш не знати про смерть побратимів, які колись з тобою служили, якщо вони не медійні. Коли через рік випадково дізнаєшся про гибель людей, з ким колись тусувався на тиловій базі у добробаті. А скільки ще непохованих тіл і невспокоєних душ? Які черги на ДНК-експертизу? Скільки тіл було розірвано вибухами на атоми, коли жодна експертиза вже не знайде рештки?

Про яке прощення ворога може йтися, коли це пекло окупації ще триває? Про яку велич імперії каже Папа Римський?
Ми маємо зробити все, щоби зберегти пам’ять про загиблих у цій війні, і щоб відплатити загарбникам за кожне втрачене життя.

Читайте також:
Втрати РФ на війні перевищили 260 тисяч загиблими, – Генштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна