Хакери зупинили поїзди польської залізниці сигналами хибної “тривоги”

У Польщі в районі Щецина в ніч на п’ятницю стався параліч руху потягів. Хтось на залізничних частотах транслював сигнал про аварійну зупинку поїздів, після чого лунав гімн Росії та фрагмент промови Путіна.

Про це повідомляє “Газета виборча” з посиланням на залізничників.

За даними видання, невідомі зламали систему безпеки залізничного руху “Радіо-Стоп”. Вона заснована на радіосигналах: машиніст бачить інший потяг, що рухається з протилежного напрямку тією ж колією, і в себе в кабіні натискає кнопку “тривога”. Надсилається сигнал: три послідовні тони різної частоти. Це спричиняє автоматичну зупинку всіх поїздів, які знаходяться в радіусі дії радіосигналу. За інформацією “Виборчої”, хтось, використовуючи залізничні частоти, почав за допомогою власної радіостанції майже безперервно передавати такий сигнал “тривога”.

Сигнал “алярму” почав звучати у районі Щецина близько 21-ї години. !ого приймали як у потягах, так і на постах. Відтак щонайменше на 22 радіостанціях пролунав російський гімн.

Станом на 23:30 були вимушено зупинені понад 20 поїздів, які “зазнали затримки” через хибний сигнал “алярму”. Постійний залізничний рух біля Щецина було відновлено близько другої години ночі.

Затримки могли бути більшими, але в PKP Polskie Linie Kolejowe виявили суть проблеми та після того, як машиністи автоматично зупинених поїздів зверталися до найближчої диспетчерської станції PKP PLK, їм надавали інформацію про те, що колія вільна, і вони продовжували рух.

Близько опівночі в районі Щецина “алярми” згасли, але хибні сигнали почали повторюватися в інших частинах Польщі, зокрема у Великопольському воєводстві (центр – Познань).

Уранці 25 серпня пресслужба PKP PLK підтвердила, що мала місце хакерська атака на залізницю. Про цей інцидент повідомили відповідні служби, зокрема Агентство внутрішньої безпеки, поліцію, залізничну охорону та перевізників.

Заступник міністра-координатора спеціальних служб в офісі прем’єр-міністра Станіслав Жарин заявив у коментарі для PAP, що мало місце “несанкціоноване використання системи, пов’язаної з управлінням залізничним рухом”, і справою займається польське Агентство внутрішньої безпеки (ABW).

Читайте також:
Збиті пілоти й “сушки”: хакери “привітали” росіян із Днем повітряного флоту РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна