Ліквідовано Офіс уповноваженого з питань зниклих безвісти

Кабінет Міністрів ухвалив рішення про ліквідацію Офісу уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який зокрема займався обміном тіл полеглих військовослужбовців.

Це в коментарі “Громадському” надвечір у четвер, 10 серпня, повідомив сам уповноважений Олег Котенко.

За його словами, постанова про розформування Офісу буде офіційно оприлюднена на днях.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко з посиланням на джерела пише, що з дати ухвалення відповідної постанови повноваження уповноваженого частково передадуть:

  • Міністерству внутрішніх справ — розшук зниклих та Реєстр зниклих безвісти за особливих обставин;
  • Головному управлінню розвідки — повернення тіл загиблих;
  • Міністерству оборони — діяльність пошукових груп.

“Рішення давно очікуване і не без того, що Котенка не любив один дядечко на Банковій. До чого це може призвести? Не стільки до того, що тіла не будуть повертати. Будуть. Є інший ризик, де держава має цілком меркантильний інтерес. Вже деякий час родини зниклих безвісти за особливих обставин примушують іти до суду і визнавати своїх родичів безвісті відсутніми, а це означає, що виплатам гаплик. Посвідчення без рішення суду не буде. З суддями у нас напряг, судова тяганина може тривати…. Самі розумієте. З одного боку влада, так вирішує для себе нерозвʼязну проблему, яку сама створила, пообіцявши мільйонні виплати. Але з іншого, своїми руками підігріває собі пекельний казан людського гніву”, – пише Ніколаєнко.

За даними її джерел, Олега Котенка запросили до МВС, але він відмовився від нової посади.

Також Котенко повідомив, що за понад рік роботи йому і команді вдалося зустрітися з понад 10 тисячами родичів зниклих безвісти, і більшість з них отримала відповіді. Каже, що й надалі допомагатиме людям, наскільки зможе, “але без повноважень це буде важко”.

Передісторія

Як відомо, уряд у квітні 2022 року утворив в апараті Мінреінтеграції посаду уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, а також його секретаріат.

Як відзвітував уповноважений на своєму сайті, протягом 2022 року його Офіс:

  • організував 16 передач тіл загиблих, повернувши 869 тіл;
  • створив 7 спеціальних груп з пошуку тіл, речей і документів загиблих людей, які здійснили понад 50 виїздів на деокуповані території та ексгумували більш як 700 тіл, речей і документів;
  • розшукав та повернув для поховання понад 3000 тіл загиблих із зон бойових зіткнень;
  • порушив майже 14 тисяч справ з розшуку зниклих безвісти людей.

Читайте також:
В Україну повернули тіла ще 44 захисників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна