Китай обмежує експорт цивільних дронів та обладнання до них: розповіли про побоювання

Китай з 1 вересня вводить обмеження на експорт цивільних безпілотників далекого радіусу, а також на пов’язане з ними обладнання. Таким чином країна хоче зменшити ризики їх незаконного використання з військовою метою.

Про це повідомили у Міністерстві торгівлі КНР у понеділок, 31 серпня.

Обмеження стосуватимуться БПЛА, що можуть триматися в повітрі понад 30 хвилин, скидати з себе вантаж, і які важать понад 7 кг. А також деяких видів двигунів для дронів, лазерів, комунікаційного обладнання та системи боротьби з БПЛА, експлуатаційні параметри яких перевищують визначені китайською стороною контрольні показники.

Як зазначається, сучасні високоефективні дрони мають функції, які можуть бути використані з військовою метою. Тому посилений експортний контроль щодо них є звичайною міжнародною практикою.

“Останніми роками зі швидким розвитком технологій БпЛА та розширенням сценаріїв їхнього застосування зростає ризик того, що деякі цивільні безпілотники з високими специфікаціями та ефективністю можуть бути переобладнані для військового використання. Тому Китай, як великий виробник і експортер дронів, вирішив розширити контроль над експортом безпілотників та обладнання, щоб запобігти таким ризика”, – заявили в Міністерстві торгівлі країни.

Водночас заходи експортного контролю не спрямовані на жодну конкретну країну чи регіон.

Повідомляється, що всі інші цивільні безпілотні літальні апарати, які не підпадають під встановлені параметри контролю, дозволено безперешкодно експортувати.

“Китайський лідер Сі Цзіньпін дружить з Москвою, але заявляє, що дотримується нейтралітету в 18-місячній війні. Він був вражений повідомленнями про те, що обидві сторони можуть використовувати безпілотники китайського виробництва для розвідки й, можливо, атак”, – пише Associated Pres.

Читайте також:
Росія отримує від Китаю технології для війни проти України, – розвідка США
Міноборони не закуповує дрони Mavic, бо їх виготовляє Китай, – Дейнега

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна