У Польщі підготувалися до ймовірної провокації “Вагнера”

У Сенаті Польщі не виключають, що “Група Вагнера”, яка перебуває в Білорусі, почне терористичну операцію в Сувалкському коридорі, який поєднує Польщу і Литву.

Про це в ефірі національного телемарафону сказав віцемаршалок польського Сенату Міхал Камінський, передає ТСН.

“Я не можу виключити і ніхто в Польщі цього не виключає, що для того, щоб протестувати солідарність НАТО із Польщею, НАТО зі сходом Європи, вони можуть спробувати зайти до Польщі. Найімовірніше, це буде наче терористична операція групи “Вагнер”, ніж повномасштабне вторгнення, як до України”, – сказав віцеспікер.

Водночас Міхал Камінський нагадав, що на території Польщі вже перебувають американські військові.

“Лукашенко робив натяк на Жешув. Ну, хай заходять. Вони там зустрінуть не тільки польську, а ще і американську оборону. Єдине питання в цьому випадку: хто платитиме за їх труни, в яких їх посилатимуть назад до Росії”, – підкреслив віцемаршалок.

Він також зазначив, що у разі якщо “вагнерівці” зайдуть до Сувалкського коридору на території Литви, Польща неодмінно стане на захист свого сусіда по НАТО.

Передісторія

Про те, що понад сто найманців ПВК “Вагнер” прямують до кордону Білорусі з Польщею та Литвою в районі Сувалкського коридору, 29 липня під час відвідин військового підприємства у Глівіце заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. “Безумовно, це крок до подальшої гібридної атаки на територію Польщі”, – відзначив він.

Ще в середині липня, усвідомлюючи загрозу від розміщення ПВК “Вагнер” у Білорусі, польське керівництво перекинуло дві механізовані бригади із заходу країни на схід країни, поблизу кордону з РБ.

У Держдумі РФ вже заявили, що їм “дуже потрібен” Сувальський коридор, який розділяє Польщу і Литву, а також може з’єднати Калінінградську область РФ з Білоруссю. Так, очільник комітету Держдуми РФ з оборони Андрій Картаполов казав, що ПВК “Вагнер” відправили до Білорусі “не лише для того, щоб навчати білоруські збройні сили”, як повідомлялося раніше.

Кілька тисяч російських бійців “Групи Вагнера” осіли в таборі біля села Цель у районі Осиповичів у Білорусі, куди вони вийшли після невдалого заколоту в Росії.

Читайте також:
Путін хоче зберегти “Групу Вагнера” як єдину бойову одиницю, – ISW

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна