На Львівщині СБУ затримала блогера Мар’яна Чаву, який принижував військових і виправдовував агресію РФ

Служба безпеки України затримала скандального блогера Мар’яна Чаву зі Львівщини, одного із лідерів руху “народовладдя” регіону, який публічно нівелював Сили оборони та виправдовував збройну агресію Росії.

Про це повідомляє управління СБУ у Львівській області у вівторок, 25 липня.

В одному з прямих ефірів він публічно дискредитував українських захисників та називав їх злочинцями. Задокументовано й ряд інших злочинних фактів, зокрема виправдовування затриманим та визнання правомірною, збройної агресії РФ.

Служба безпеки кваліфікує діяльність Чави як дії спрямовані на розхитування внутрішньо-політичної ситуації в регіоні на користь окупанта.

Відповідатиме він за двома статтями Кримінального кодексу України:
  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Йому загрожує до 8 років тюрми.

Передісторія

Мар’ян Чава став відомий після інциденту, який стався на вулиці Дрогобича у червні 2023 року. Чоловік підійшов до представників ТЦК та СП, коли ті роздавали повістки. Ці працівники ТЦК виявилися військовослужбовцями, які отримали поранення на фронті та були переведені на службу до військкомату. Чава вигукував їм, що “війни офіційно немає”, та провокував на конфлікт, аби потім звинуватити у побитті. Конфлікт блогер фіксував на відео, яке опублікував у соцмережі, однак згодом видалив його.

Крім того, Чава розгорнув цілу мережу своїх прихильників і активно пропагував ідею “народних” тергромад, що фактично є федералізацією України та сепаратизмом.

Сам блогер-антидержавник заперечує легітимність державних органів, українського законодавства, виступає проти української армії та залякує винищенням українського народу. У Telegram-каналі він розвинув цілу мережу чатів, де пропагує створення фейкових тергромад. При цьому дуже негативно відгукується про чинні.

Варто додати, що Чава – прихильник теорій змов та антивакцинатор.

Читайте також:
Шукали два дні. ДБР затримало ексвоєнкома Одеського ТЦК Борисова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна